blog | werkgroep caraïbische letteren

‘Zonder Rubia zou Wan Pipel niet zo goed zijn’

door Naomi Hoever

Paramaribo – “Zonder Rubia zou Wan Pipel niet zo goed zijn geweest”, zegt cineast Pim De La Para als reactie op het overlijden van Diana ‘Rubia’ Gangaram Panday. “Zij was geen beroepsactrice maar deed niet onder voor Willeke van Ammelrooy.” De la Parra is de regisseur en scenarioschrijver van deze filmklassieker (1976) waarin Borger Breeveld de mannelijke hoofdrol speelt.

wan_pipel_Detailfoto

Still uit Wan Pipel, Diana Gangaram Panday met Borger Breeveld

Gangaram Panday die de vrouwelijke hoofdrol Rubia vertolkt, overleed dinsdag in het Academisch Ziekenhuis, waar zij al enige tijd werd verpleegd. “Rubia was authentiek”, spreekt De la Parra. Gangaram Panday is daarna door het echte leven door gegaan met haar filmnaam. De la Parra omschrijft ‘Rubia’ als een lieve vrouw. “Er is heel veel over haar te vertellen, maar het lot heeft haar pijn en verdriet gebracht. Zij heeft ook geen ondersteuning kunnen vinden bij anderen ook omdat zij een moeilijk mens was.”

Ook De la Para heeft Gangaram Panday als moeilijk ervaren. Tijdens de opname van de film vond zij dat zij te weinig betaald werd. “Zij waande zich een actrice als Elisabeth Taylor.” Maar dat minder met inhaligheid te maken en meer met haar persoonlijke problemen. De regisseur heeft toen met de behulp van de arts Ivita de Vries Gangaram Panday opgevangen en haar enigszins weer op weg helpen te vinden.

De la Parra had gehoopt dat er voor ‘Rubia’ een monument voor haar zou worden opgezet. Hij ziet haar als een voorbeeld voor jonge Hindostaanse vrouwen. “Maar het leven heeft gemaakt dat zij niet als voorbeeld heeft kunnen leven. Haar karakter en moeilijke jeugd hebben gemaakt dat het anders uitpakte.”

Gangaram Panday is 67 jaar geworden en is woensdagmiddag in besloten kring gecremeerd.

[uit de Ware Tijd, 17/02/2016]

2 comments to “‘Zonder Rubia zou Wan Pipel niet zo goed zijn’”

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter