blog | werkgroep caraïbische letteren

Zomerleesoffensief voor jongeren

Charlotte Doornhein, Jörgen Gario, Raoul de Jong en vele anderen zetten zich in als ‘Taalbaas’

Deze zomer kunnen alle jongeren in Nederland tussen de 12 en 18 jaar via Taalbaas.nu gratis een workshop volgen om de beste trucjes met taal te leren. Dit kan met auteurs, acteurs, journalisten, cabaretiers en spoken word-artiesten zoals Alex Boogers, Khalid Boudou, Charlotte Doornhein, Maartje Wortel, Manon Uphoff, Raoul de Jong, Maren Stoffels, Melody Klaver, Micha Wertheim, Naomi Veldwijk, Tim Haars, Jörgen Gario en Stefano Keizers. Jongeren komen deze zomer door het volgen van deze workshops in aanraking met allerlei vormen van taal en verhalen, door middel van lezen, schrijven of vertellen in een podcast, vlog- of songtekst. 

Raoul de Jong. Foto: Jet Budelman/Werkgroep Caraïbische Letteren


Adriaan van Dis: ‘Als je gezien wilt worden en gehoord, als je er toe wilt doen en de wereld wilt snappen, dan moet je lezen! Lezen kan met plezier, al kost het wel een klein beetje moeite. Heerlijke moeite, maar dat is fitness voor de geest!’ Via het online platform Taalbaas.nu kunnen jongeren zich samen met maximaal drie anderen gratis inschrijven om inspirerende online sessies met Nederlands creatiefste artiesten te hebben. Dit platform is opgezet om jongeren te enthousiasmeren voor lezen, taal en teksten en om de culturele sector een broodnodige boost te geven.

Artiesten krijgen naast een financiële vergoeding de kans hun eigen werk, ervaring, enthousiasme en gezicht aan individuele Nederlandse jongeren te tonen.

Charlotte Doornehin. Foto Bea Moedt

In juni 2020 riepen zo’n 250 hoogleraren, universitair docenten, schrijvers, theatermakers en leesbevorderingsorganisaties (De Leescoalitie, Stichting Lezen, Stichting CPNB, Stichting Lezen & Schrijven, het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum, de Koninklijke Bibliotheek, de Vereniging van Openbare Bibliotheken, het Nederlands Letterenfonds, De Schoolschrijver en De Schrijverscentrale) in de Volkskrant op om deze zomer een groot Corona-leesoffensief te starten. Aanleiding was het rapport van de Onderwijsinspectie dat een kwart van de Nederlandse jongeren met een leesachterstand van school komt: vooral meters maken en nadenken over wat je leest, blijkt een probleem. Taalbaas verbindt professionele woordkunstenaars die nu zonder podium en publiek zitten met middelbare scholieren om hen te prikkelen deze zomer meer te lezen en creatief met taal aan de slag te gaan. 

Jongeren kunnen zich inschrijven voor de workshops tot 28 augustus.

Het project Taalbaas wordt ondersteund door het ministerie van OCW. CJP en Scholieren.com zijn mediapartner.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter