blog | werkgroep caraïbische letteren

Zilveren Anjer voor Arubaan Adolf Kock

Woensdag 9 juni reikte Prinses Beatrix in Koninklijk Paleis Amsterdam de Zilveren Anjers 2022 van het Prins Bernhard Cultuurfonds uit aan Daphne Wassink, Klaas Post en Adolf Kock. Cathelijne Broers, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds: “Dit is de 72e keer dat we bijzondere vrijwilligers onderscheiden die al jarenlang en belangeloos hun tijd, kennis of geld investeren om door hun liefde voor cultuur en natuur mensen te verbinden. Waardoor we elkaar beter begrijpen, waarderen en respecteren en de wereld beter af is. Dat verdient elk jaar opnieuw onze bijzondere aandacht en waardering.”

Prinses Beatrix, tweede van links Adolf Kock / foto Floris Heuer

Waarom krijgen zij een Zilveren Anjer?
Adolf Kock (1936) heeft geschiedkundige kennis over Aruba waarvan het belang niet te evenaren is. Met zijn kennis en verzameling van 1 miljoen foto’s vanaf 1800 tot nu die hij schonk aan het Nationaal Archief, heeft hij een enorme bijdrage geleverd aan het behoud van ons cultureel erfgoed. Als ‘selfmade man’ is ‘Dufi’ Kock met zijn inzet en toewijding van grote waarde voor veel landgenoten. Hij geeft lezingen op scholen en bij verenigingen, helpt jongeren met scripties en profielwerkstukken, schrijvers met manuscripten en historici met hun onderzoek. Met zijn liefde voor het eiland en haar geschiedenis inspireert hij iedere dag mensen overal ter wereld, waaronder veel jongeren.

Ontleend aan de website van het Prins Bernhard Cultuurfonds, 9 juni 2022, waarop ook informatie over de andere gelauwerden en de geschiedenis achter de ‘zilveren anjer’.

prinses Beatrix spelt Kock de versierselen op / foto Floris Heuer

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter