blog | werkgroep caraïbische letteren

Zevende Cola Debrot-lezing door Rita Rahman

Cola Debrot-lezing door Rita Rahman; Raoul de Jong over zijn Boekenweekessay; interview Noraly Beyer

Onder de titel ‘Het gaat steeds minder om het Caribisch perspectief, het gaat steeds meer over Kleurrijk en de Erkenning’ zal Rita Rahman de zevende Cola Debrotlezing van de Werkgroep Caraïbische Letteren geven in het OBA Theater Amsterdam op zondagmiddag 12 maart a.s.

Rita Rahman op de 10de Caraïbische Letterendag met dichter Jit Narain Simaa Al-Saig/WCL

Rita Rahman zal proberen te verduidelijken dat het Caribisch perspectief in de literatuur van jonge schrijvers uit de West steeds meer onder druk komt. Zij zal het hebben over de spanning, het conflict, de mismatch en een mogelijke psychose die Caraïbische schrijvers in Nederland uit balans brengen. Zij bespreekt het Caraïbisch perspectief in literair werk en in hoeverre daarin een rol speelt dat steeds meer schrijvers in Nederland geboren zijn. Zij werken in het spanningsveld van enerzijds het verlaten van de idealen van de multiculturele samenleving sinds de tijden van Fortuijn en Verdonk en recent een scherp afwijzen van identiteitsliteratuur, en anderzijds van een toegenomen aandacht voor zwarte cultuur en het slavernijverleden. Zij besteedt aandacht aan Anton de Kom, Albert Helman, Cola Debrot en Anil Ramdas en aan de jongste generatie Nederlands-Caraïbische schrijvers.

Raoul de Jong op de 10de Caraïbische Letterendag. Foto © Simaa Al-Saig/WCL.

Raoul de Jong leest een fragment voor uit zijn Boekenweekessay. Hij verzet zich tegen de verbanning van Caraïbische postkoloniale literatuur naar het plankje “Latijns-Amerika” in de boekhandel.

Journaliste Noraly Beyer interviewt beide schrijvers.

Rita Rahman is de huidige voorzitter van de Werkgroep Caraïbische Letteren en auteur van o.m. de roman Liefdesgeuren. Zij werkte als diplomate in o.m. Tunesië en de Dominicaanse Republiek en is bestuurslid van organisaties voor samenwerking binnen het Koninkrijk.

Raoul de Jong schreef zeven boeken waarvan het succesvolle Jaguarman bekroond werd met de Anna Blamanprijs. Hij schreef voor 2023 het Boekenweekessay.

Noraly Beyer is oud-journaliste bij het NOS Journaal en de Wereldomroep en medesamensteller van het Album van de Caraïbische poëzie (2022).

Zondagmiddag 12 maart 2023, van 15:00 tot 17:00 | OBA Oosterdok – OBA Theater

Kosten: € 7,50 | € 3,75 met OBA-pas , CJP of collegekaart

Kaarten verkrijgbaar via de site van de OBA: klik hier.

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam

T: 020-5230900 | E: klantenservice@oba.nl

2 Trackbacks/Pings

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter