blog | werkgroep caraïbische letteren

Zes ex-militairen veroordeeld in 8 decemberstrafproces

door Raoul Lith

In de militaire kamer heeft de Krijgsraad veroordelingen uitgesproken tegen zes ex-militairen. Er zijn straffen opgelegd tussen 10 en 15 jaar. Van geen van de veroordeelden is gevangenneming bevolen. Net als in de burgerkamer tegen ex-bevelhebber Desi Bouterse, hebben deze veroordeelden twee weken de tijd voor hoger beroep of ze mogen verzet aantekenen tegen het vonnis. De zitting heeft vanavond geduurd tot 21.00 uur. 

De executieplaats van de decembermoorden. Foto © Michiel van Kempen

De rechtbank heeft Benny Brondenstein, Ernst Gefferie en Iwan Dijksteel elk 15 jaar cel opgelegd. Stephanus Dendoe, Kenneth Kempes en Luciën Lewis hebben elk tien jaar cel gekregen.  Tegen allen was door het Openbaar Ministerie 20 jaar onvoorwaardelijke celstraf geëist. De rechtbank is in deze gevallen niet meegegaan met de strafeis van auditeur-militair Roy Elgin. 
In het 8 decemberstrafproces heeft alleen ex-bevelhebber Desi Bouterse 20 jaar onvoorwaardelijke celstraf opgelegd gekregen, zoals geëist door het Openbaar Ministerie. Slechts Etienne Boerenveen, tegen wie 20 jaar was geëist, is vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Alle anderen tegen wie 20 jaar is geëist, zijn veroordeeld door de Krijgsraad. De overige verdachten in deze geruchtmakende zaak zijn vrijgesproken, conform de eis van het Openbaar Ministerie. 

[van Starnieuws, 29 november 2019]

on 30.11.2019 at 19:23
Tags:

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter