blog | werkgroep caraïbische letteren

Zenobia – nieuwe roman van Cynthia McLeod

door Eric de Brabander
Na het verschijnen in 1987 van Cynthia McLeods eerste roman Hoe duur was de suiker!? werd zij per direkt de meest gevierde schrijver van Surinaamse bodem. Van het boek gingen meer dan 150.000 exemplaren over de toonbank. Het werd verfilmd en door de VARA in Nederland als mini-serie uitgebracht. In de jaren daarop verschenen een aantal boeken van McLeod, dochter van de eerste president van de republiek Suriname, die allen handelden over Suriname in zijn donkere dagen als kolonie en wingewest van Nederland.

McLeod-Zenobia

McLeod deed meerdere jaren intensief onderzoek naar Elisabeth Samson, een vrije negerin wier naam met regelmaat verschijnt in de historische werken over Suriname, omdat ze wilde trouwen met een blanke man, iets dat in Suriname in de eerste helft van de 18e eeuw verboden was. Dit resulteerde allereerst in een wetenschappelijke verhandeling en daarna in een boek De vrije negerin Elisabeth, gevangene van kleur. Elisabeth Samson wordt ook in Cynthia Mc Leods nieuwste roman Zenobia prominent opgevoerd hoewel de gemanumiseerde slavin in het boek geen aktieve rol speelt. McLeod moet emotioneel geraakt zijn door de Surinaamse samenleving van vóór de afschaffing van de slavernij.  Zij bestudeerde acht jaar lang de sociale structuur en het maatschappelijke leven uit die periode van het van vooroordelen en blanke suprematie doorwrochten land. Net als Hoe duur was de suiker en de vier romans die daarop volgden is haar laatste boek Zenobia óók het resultaat van deze studie.

Lees hier het artikel van Eric de Brabander in Antilliaans Dagblad van 26 januari 2016: Eric de Brabander over Zenobia in Antilliaans Dablad

suiker

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter