‘Ze heeft mij geleerd om een dyadya uma te zijn’
Nadia Raveles overleden
door Audry Wajwakana
PARAMARIBO – Eén van Surinames meest gerespecteerde en bekende dyadya uma, Nadia Emma Raveles, is zondagmorgen [30 juni 2019 – red. CU] overleden. Het nieuws wordt door velen uit de cultuursector als schokkend ervaren. “Op 22 juni hebben we nog voor het laatst samen in Naks vergaderd en de maandag daarop hoorde ik dat ze in het ziekenhuis was opgenomen. We mochten haar niet bezoeken, want ze was opgenomen op de intensive care. Oh my goodness”, treurt Ifna Vrede.
Ondanks haar verdriet, wil ze aan de Ware Tijd vertellen wat zij en de Surinaamse gemeenschap in Raveles verliezen. Nadia was een jongere zus van de bekende schrijver en politicus Robin ‘Dobru’ Raveles. “Zij is één van de vrouwen geweest die mij hebben geleerd om zelfstandig te zijn. Om een dyadya uma te zijn”, benadrukt Vrede.
Ze kent Raveles vanaf de periode toen ze nog in de schoolbanken zat. “Ik was toen bevriend met haar broer ‘Dobru’ en mevrouw Raveles, waar ik zelf een tijd heb gewoond. Hierdoor ben ik in contact gekomen met Nadia en sindsdien zijn we als zusters opgetrokken”, zegt Vrede.
Van haar ‘grote zus’ leerde Vrede om jezelf eerst te waarderen en te respecteren. “Waardering hebben voor je eigen cultuur. Als je mensen als Nadia hebt met dezelfde focus, dan versterkt het je denken en dat heeft Nadia voor ons vrouwen en jongeren in het binnenland gedaan”, vertelt Vrede.
Raveles heeft in Boven-Suriname, vooral in het Saramaccaans gebied, veel werk verzet onder de marrons. Ze liet jongeren en vrouwen trainingen volgen in ondernemerschap, een verdienmodel van de craftproducten die ze vervaardigen en ook hun cultuur. Behalve op cultuurgebied was Ravales ook actief bij het helpen van vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. In de begin jaren zestig heeft ze samen met andere vrouwen zich enorm ingezet voor deze groep.
Daarnaast heeft ze zich ook sterk gemaakt voor vrouwenrechten. Samen met Carla Bakboord, Betty Cederboom en Karin Refos richtte ze op 27 januari 1997 de ngo Women’s Right Centre op. In de beginjaren hiervan was ze ad-interimdirecteur. Raveles was ook cultureel attaché bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en zat ze in het bestuur van de Dobru Stichting om over de nalatenschap van haar broer te waken. “Haar overlijden is een grote dip, maar we moeten doorgaan, dat zou ze zelf ook willen”, zegt Vrede. Raveles stierf aan medische complicaties. De uitvaart is nog niet bekend.
[uit de Ware Tijd, 02/07/2019]