blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Zangeres Pumeza Matshikiza: er is ongelijkheid maar kunst slaat een brug

Tijdens het festival OFF Day: New Vocals spreken verschillende zangers en kunstenaars over de centrale rol van de stem in de opera. De Zuid-Afrikaanse sopraan Pumeza Matshikiza is een van de sprekers.

 

Pumeza Matshikiza

Pumeza Matshikiza groeide op in de townships van Zuid-Afrika en zong vanaf jonge leeftijd in diverse koren. Met weinig tot geen eerdere formele muzikale scholing werd ze op haar eenentwintigste toegelaten tot de University of Cape Town College of Music. Tijdens een bezoek aan Londen werd de sopraan ontdekt door de Zuid-Afrikaanse componist Kevin Volans. Hij schreef werk voor haar en regelde een auditie aan het Royal College of Music In Londen, waar ze werd aangenomen. Ze studeerde af in 2007 en werd toegelaten tot het Jette Parker Young Artists’ Programme van het Royal Opera House Covent Garden.

Verdere carrière
Vervolgens maakte Pumeza Matshikiza enige seizoenen deel uit van het zangersensemble van de Opera Stuttgart. Hier vertolkte ze rollen in verschillende opera’s, waaronder Pamina in Die Zauberflöte en Mimì in La bohème. In 2015 maakte ze haar debuut in de Milanese Scala in de wereldpremière van CO2 van Giorgio Battistelli. Pumeza Matshikiza heeft een exclusief contract bij het gerenommeerde platenlabel Decca. In 2014 verscheen daar haar debuutalbum Voice of Hope, in 2016 gevolgd door haar tweede album Arias.

Boodschap
De boodschap van Matshikiza is duidelijk: structurele ongelijkheid is nog steeds een maatschappelijke realiteit, maar dat inzicht moet ons niet beletten samen na te denken over een betere toekomst. Hoe kunnen we bruggen slaan tussen kunst en samenleving? Hoe kan kunst een bijdrage leveren aan de discussies van vandaag? En wat betekent dit voor de praktijk van de kunstenaar?

Datum: 15 maart, 17.30-18.15 uur

Locatie: Nationale Opera & Ballet, Amsterdam

Deze talk is te bezoeken met een dagticket voor OFF Day: New Vocals. Haal nu jouw gratis dagticket! Klik hier

on 13.03.2018 at 19:52
Tags: / / /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter