blog | werkgroep caraïbische letteren

Yaa Gyasi in gesprek met Clarice Gargard

In de serie Current Literary Affairs onderzoeken SLAA, het Bijlmer Parktheater en Read my world het internationale literaire discours anno nu. Met het oog op Read My World 2017 Black USA halen we voor de eerste edities twee Amerikaanse schrijvers naar Nederland: Colson Whitehead en Yaa Gyasi.

Op 27 januari gaat Yaa Gyasi in gesprek met journalist, publicist en presentator Clarice Gargard.

 

yaa-gyasi

Yaa Gyasi’s debuutroman Homegoing (in Nederlandse vertaling: De weg naar huis) werd door TIME al bestempeld tot een van de 10 beste werken van 2016.

De weg naar huis gaat over de twee halfzusjes Effia en Esi, gescheiden door invloeden van buitenaf. Esi wordt verkocht als slaaf, Effia uitgehuwelijkt aan een rijke, Britse slavenhouder. Effia en haar nageslacht leven door deze uithuwelijking in luxe en comfort. Esi wordt samen met duizenden anderen verkocht aan Amerika, waar haar kinderen en kleinkinderen, direct en indirect, door de verhalen van hun familie, in slavernij zullen opgroeien.

De weg naar huis traceert de twee totaal verschillende levenslijnen van één familie. Hun bestemmingen leiden de lezer door twee continenten en via driehonderd jaar aan geschiedenis naar vandaag de dag, waar de nalatenschap van de slavernij nog iedere dag voelbaar is.

 

yaa-gyasi-de-weg-naar-huis

Yaa Gyasi is geboren in Ghana en getogen in Huntsville, Alabama. Haar korte verhalen zijn verschenen in tijdschriften als African American Review en Callaloo. Haar debuutroman De weg naar huis is een New York Times Bestseller en wordt door de Times genoemd als een van de 10 beste romans van 2016.

Plaats: Bijlmerparktheater

Tijd: 20.00 uur

Tickets via deze link.

Een programma i.s.m. De Bezige Bij

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter