blog | werkgroep caraïbische letteren

Workshop Storytelling Kloosterleven Fraters van Tilburg

Speciaal voor het Kloosterjaar in 2021 organiseert het TijdLab (Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg) de workshop storytelling kloosters en kloosterlingen. Niet alleen in de gemeente Tilburg, maar ook op Curaçao, Aruba, Bonaire en in Surinamewaren onder andere de Fraters van Tilburg aanwezig. Er moeten dan ook volop verhalen te vertellen zijn. De kloosterlingen, de fraters en paters, nonnen en zusters gaven les op de scholen, waren actief in de zorg en beïnvloedden zelfs de vrijetijdsbesteding, zoals in het verenigingsleven.

Een frater met kinderen op Aruba

De bijeenkomsten van de driedelige online workshop ‘storytelling’ zijn op 12 mei en 2 en 23 juni. De deelnemers schrijven een verhaal vanuit een persoonlijke ervaring of aan de hand van een interview. De verhalen gaan over herinneringen aan een klooster of over fijne en minder goede ervaringen, over de lessen die een kloosterling gaf of over bezoeken op zondag aan een tante zuster, ome broeder of heeroom. Alle verhalen zijn welkom, mits deze gaan over een of meerdere kloosters in Tilburg, Berkel-Enschot, Udenhout of Biezenmortel of over fraters en zusters die vanuit Tilburg uitgezonden waren naar de Cariben.

Naast dat het TijdLab gelegenheid biedt om deze persoonlijke verhalen te schrijven, is er een tweede vraag of opdracht, namelijk om een bijdrage te leveren aan de verhalenwebsite Geheugen van Tilburg. Deze bijdrage is korter en beknopter dan het persoonlijke verhaal omdat het slechts circa 00-500 woorden bevat. De verhalenwebsite die al sinds 2008 in gebruik is, en wordt gevuld door de Tilburgers zelf, groeit gestaag met nieuwe verhalen. Vanwege het kloosterjaar 2021 voegt het TijdLab er graag een nieuwe serie aan toe. Daarbij zullen de verhalen in het najaar gepubliceerd worden op de website van het TijdLab (www.lochal.nl/TijdLab).

De eerste twee workshops worden begeleid door medewerkers van Erfgoed Brabant. Tijdens de eerste bijeenkomst zetten de begeleiders het doel van de workshop uiteen en geven uitleg over het begrip ‘storytelling’. Aan de hand van een voorbeeldverhaal doorlopen de deelnemers vijf stappen. Vervolgens krijgen de deelnemers uitleg over het ophalen van verhalen en de toepassing van de techniek storytelling. Met een voorbeeldverhaal als oefening tijdens de workshop, krijgen de deelnemers huiswerk mee om thuis het persoonlijke verhaal uit te werken. In de tweede bijeenkomst vindt de bespreking van de eigen verhalen plaats. Na feedback op elkaars werk kan de deelnemer het verhaal thuis compleet maken. Ter voorbereiding op de derde en laatste (digitale) bijeenkomst bereidt de deelnemer een verhaal voor het Geheugen van Tilburg voor. De deelnemer gaat alvast op zoek naar een of meer begeleidende foto’s. In de laatste bijeenkomst vindt een bespreking plaats van de definitieve verhalen en de korte verhalen voor het Geheugen van Tilburg.

Praktische informatie
De bijeenkomsten zijn online. Uiterst geschikt om ook vanuit Curaçao, Bonaire of Aruba mee te doen.

Data: Woensdagochtend 12 mei, 2 juni en 23 juni
Tijd: Van 10.00 tot 12.30 uur
Locatie: We gaan uit van digitale bijeenkomsten via Teams of Zoom
Kosten: Gratis
Aanmelden per mail naar info@stadsmuseumtilburg.nl

on 07.05.2021 at 16:08
Tags: /

2 comments to “Workshop Storytelling Kloosterleven Fraters van Tilburg”

 • “Uiterst geschikt om ook vanuit Curaçao, Bonaire of Aruba mee te doen.”.
  Van 04.00 uur tot 06.30 uur ‘s nachts lokale tijd?

  • Geachte heer, Wim, touché. Ik meende dat online bijeenkomsten inderdaad geen geografische beperkingen kende, maar u hebt helemaal gelijk. Daar heb ik niet goed over nagedacht. Neemt niet weg dat ik dat graag wil doen. Mocht er vanuit Bonaire Aruba Curaçao belangstelling zijn voor het erfgoed van de Fraters van Tilburg, dan zoek ik graag mee naar een opzet waarbij we van beide kanten kunnen participeren.

   Hartelijke groet, Petra Robben
   Stadsconservator bij Stadsmuseum Tilburg
   petra.robben@stadsmuseumtilburg.nl

Your comment please...

 • RSS
 • Facebook
 • Twitter