blog | werkgroep caraïbische letteren

De Wonderboom: Documentaire over José Maria Capricorne

De documentaire De Wonderboom, Kunst van Capricorne gaat over de Curaçaose kunstenaar José Maria Capricorne. Hij is eind 2012 tachtig geworden, een mooie aanleiding om een portret te maken over hem, vindt programmamaker Tanja Fraai: “Capricorne interesseert mij omdat hij naast zijn kunstenaarschap een missie had op Curaçao, een visie op kunst.”

In de documentaire komt deze visie duidelijk naar voren; Capricorne heeft in de woelige nadagen van mei ’69 de Academia di Arte, de Kunstacademie, opgericht op het eiland. Zijn passie is de ‘gewone’ zwarte Curaçaoënaars te stimuleren zich te uiten in hun creativiteit. Of het nu gaat om een kind dat een boom tekent of een jonge kunstenaar die zijn omgeving uitdrukt. Emancipatie, het jezelf ontwikkelen en uitdrukking geven aan je afkomst door middel van kunst.

De vraag is of Capricorne erin geslaagd is om de Curaçaoënaar verder te laten emanciperen door kunst. Hoe denkt hij daar zelf over en hoe beoordelen anderen dat? Familie, verzamelaars en kunstkenners gaan in op die vraag en maken de balans op nu de kunstenaar tachtig is geworden.

Ook zijn tweejarig verblijf in Rio de Janeiro komt in beeld. In de jaren vijftig vertrok de jonge Capricorne naar Brazilië, op zoek naar werk. Capricorne-liefhebber Paul Comenencia, woonachtig in Rio, vergelijkt de Braziliaanse kunst met die van Capricorne en ziet overeenkomsten.

In de documentaire komt Capricorne’s magische wereld ten volle tot uiting. Zijn sprookjesachtige schilderijen hebben vaak een serieuze ondertoon, legt de kunstenaar uit. Sociaal engagement en commentaar op de relatie tussen Nederland en Curaçao zijn vaak het thema.

Tot slot, de titel De Wonderboom verwijst naar een verhaal dat Capricorne heeft geschreven en geïllustreerd. In de documentaire beelden lagereschoolleerlingen het verhaal uit en tekenen ze hun eigen Wonderboom. Een typisch voorbeeld van emancipatie door kunst.

De documentaire is in première gegaan begin april 2013 op Curaçao tijdens het Curaçao International Film Festival. De belangstelling was zo groot dat er een extra vertoning werd ingepland. Tot vreugde van Tanja Fraai: “Curaçao was een warm bad voor ons makers. Het enthousiasme oversteeg mijn verwachtingen.”

Over de film
De Wonderboom duurt 40 minuten, is Nederlands en Papiaments gesproken en ondertiteld in het Papiaments en Engels. Binnenkort verschijnt de versie met Portugese en met Spaanse ondertiteling, zodat de film aan een wereldreis langs festivals kan beginnen.

De film is op dvd te bestellen via info@tanjafraai.nl en kost 17.50 euro (incl verzendkosten binnen Nederland).
Na de zomer vindt er een vertoning in Nederland plaats, waarbij José Maria Capricorne ook aanwezig zal zijn. Meer informatie op www.tanjafraai.nl

Makers
Tanja Fraai (1971) werkt als zelfstandig programmamaker vanuit haar woonplaats Amsterdam. Ze werkte 10 jaar voor de Caribische redactie van Radio Nederland Wereldomroep en heeft sinds een aantal jaar haar eigen bedrijf. Ze maakt mediaproducties, treedt op als dagvoorzitter en heeft nu haar eerste langere documentaire gemaakt.

Mike Ho-Sam-Sooi (1954) is geboren in Paramaribo en is op jonge leeftijd naar Nederland gekomen om zich daar als acteur/regisseur te ontwikkelen. Sinds enkele jaren werkt hij vanuit z’n eigen bedrijf LUKUfilms als cameraman/editor samen met Tanja Fraai aan diverse mediaproducties.

1 comment to “De Wonderboom: Documentaire over José Maria Capricorne”

 • Goedendag,

  Ik zou graag in contact komen José Capricorne.

  Kunt u mij helpen.

  Dank u.

  Groet,
  Arjan
  06 55896115

Your comment please...

 • RSS
 • Facebook
 • Twitter