blog | werkgroep caraïbische letteren

Woke! La tyrannie victimaire

door Philip Vermoortel

Op 9 maart 2024 was ik in de UAntwerpen aanwezig op een interessante middag over academische vrijheid, georganiseerd door de onafhankelijke groep academici Hypatia. Hypatia (°ca. 350-370 †415) was een geleerde Griekse vrouw, die door de fanatieke christenen op de meest gruwelijke wijze om het leven is gebracht omwille van haar vrije gedachten. In Antwerpen heb ik dit boek gekocht

 Geerts, Nadia (2024), Woke! La tyrannie victimaire. Brussel, Deville. 210 blz. Deuxième edition.

De auteur, Nadia Geerts, was lerares. Toen ze op Facebook haar sympathie betuigde voor Samuel Paty, de leraar maatschappelijke vorming die op 16 oktober 2020 in Éragny (Frankrijk) door een moslim op straat onthoofd is, is ze zodanig bedreigd dat ze is moeten onderduiken en haar werk als lerares heeft moeten opgeven. Ze is een vurig verdediger van vrije meningsuiting en van de gelaïciseerde maatschappij.
Een boek schrijven over woke is niet eenvoudig want woke is weliswaar overal aanwezig, maar toch moeilijk definieerbaar. Het is bovendien niet zonder risico want het agressieve fanatisme van de wokes kent geen grenzen, zoals Nadia Geerts ondervonden heeft. Het resultaat van haar doorzetting is overzichtelijk gestructureerd, grondig gedocumenteerd, gelardeerd met talrijke overtuigende voorbeelden en vlot leesbaar.

Na de ‘Préface’ door Pierre-André Taguieff, ‘directeur de recherche au CNRS (Centre national de la recherche scientifique’ (Frankrijk) en een inleiding, definieert Geerts haar onderwerp en situeert het historisch en filosofisch. Daarna volgen twee hoofdstukken met respectievelijk een thematische en een kritische benadering.

Lees hier de inhoudelijk gedetailleerde bespreking c.q. samenvatting van het boek op de website Steven schrijft (België), 1 april 2024.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter