blog | werkgroep caraïbische letteren

Witte man moet mij niet de les lezen

door Quinsy Gario

Vorige maand twitterde Volkskrant-journalist Nadia Ezzeroili: „Als je het raar en jammer vindt dat je vriendenkring zo wit is, dan moet je je eens afvragen wat jou geen leuke/veilige vriend maakt.” Rob Waumans reageerde met: „Nadia begint de dag met een flesje wodka”. En schreef vervolgens een opiniestuk over het commentaar dat hij ontving (NRC, 4/6).

Waumans zag in Ezzeroili’s verweer niet een vrouw die zich op haar manier verdedigde tegen zijn treiterige aantijging. Hij voelde zich vooral buitengesloten.

Het interessantste aan Waumans column is dat deze is geplaatst. Een opiniestuk van achthonderd woorden dat eigenlijk in één hashtag te vatten was: #whitefragility. Waumans nam vooral aanstoot aan de manier waarop Ezzeroili terugsloeg. Dat hij met gelijke munt werd terugbetaald, ervoer hij als stagnatie van de strijd. Dat die stagnatie meer heeft te maken met het keurslijf waarin hij en anderen mensen als Ezzeroili, Sunny Bergman en mij proberen te persen dan waar wij mee bezig zijn, had hij niet door.

Lees hier verder op de website van NRCHandelsblad, 18.06.2016.

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter