blog | werkgroep caraïbische letteren

Wiren nthousiast ontvangen in Nederland

UTRECHT – Een zeer emotionele Ivan Tai-Apin nam de warme en staande ovatie met nederigheid in ontvangst. Zijn film Wiren en het verhaal van Wiren Meghoe werden als het ware op handen gedragen. “Kijk wat voor een talent wij (Surinamers, … red.) hebben. Laten wij er trots op zijn en nog meer van dit soort producties maken.”

Een feestelijke première van de film Wiren in Utrecht. Foto: Irvin Ngariman

door Stuart Rahan

Tranen liepen over zijn wangen om zijn dankbaarheid te tonen en tegelijk te vragen om nog meer steun. “Wij kunnen ook financiële steun en anderszins gebruiken.” De film Wiren beleefde zijn Nederlandse première maandag op het Nederlands Film Festival in Utrecht.

Volgens de organisatie is het één van de eerste voorstelingen die ruim vóór aanvang van het festival uitverkocht was. Er is een extra (vijfde) voorstelling gepland. Het werd een feestelijke première. Voorafgaand aan de voorstelling werd het gezelschap van 42 man onthaald op een uitgebreide lunch.

Daarna stapten zij en gasten in de boot om over de Utrechtse Oudegracht vervoerd te worden naar de bioscoop, ook aan het water. Surinaamse vlaggetjes kleurden de boot en de naam Wiren werd gescandeerd. Het publiek langs de gracht zwaaide enthousiast terug en maakte foto’s.

Mi kondre tru, mi lobi yu” en “Opo kondreman, un opo” werden eveneens spontaan aangehaald. Iedereen genoot volop van de aandacht. Na afloop werd de groep door een brassband begeleid naar de Winkel van Sinkel, het hoofdkwartier van het Nederlands Film Festival. Daar ging het feest nog lang door.

De jonge Wiren overwon tegenslagen op het platteland van Nickerie om vervolgens keihard met de ontkenning van mindervaliden geconfronteerd te worden in Paramaribo. Het lijkt alsof een persoon met een beperking – in het geval van Wiren een dove – een nog grotere uitdaging heeft: opkomen voor zijn rechten als gehoorgestoorde.

Hij klaagt de staat Suriname aan om af te dwingen dat de rechten voor doven en andere mensen met een beperking gelijk worden getrokken met die van ‘normale’ mensen. Helaas is dat recht volgens de Surinaamse wet niet te handhaven, hoewel het land de VN-conventies heeft ondertekend voor gelijke rechten voor onderwijs en het kind.

In het echte leven begint Wiren dinsdag te studeren aan het Tentalus College in Groningen, een HBO-opleiding IT in Nederland. Bij de première was hij ook aanwezig en bedankte hij de crew van de film voor het oppakken en verdedigen van zijn probleem: het wegzetten van mindervaliden, alleen vanwege hun beperking. “Maar ik voel mij niet zielig of in de steek gelaten. Ik weet wat ik wil en ga er hard voor werken.”

[uit de Ware Tijd, 1 oktober 2019]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter