blog | werkgroep caraïbische letteren

Winti Bal Masqué

Op zaterdag 15 maart vindt het Winti Bal Masqué plaats in de Laurenskerk in Rotterdam. Met een gemaskerd bal vieren kunstenaar Boris van Berkum en Wintipriesteres Marian Markelo een heugelijke gebeurtenis binnen de Winticultuur. De maskers die voorheen alleen in glazen vitrines bewaard werden in musea wereldwijd, worden middels 3Dprinting teruggegeven aan de gemeenschap. Zo worden deze weer bruikbaar voor verschillende rituelen. En dat in het Keti Koti jaar. Dat is reden voor een feest. Geheel volgens Wintitraditie wordt dat gevierd met een gemaskerd bal. De maskers die tijdens het feest worden gebruikt, worden gedurende de aanloop naar het bal gemaakt door de gemeenschap in samenwerking met Van Berkum. Zo maken de Krachtvrouwen uit Rotterdam de jurk voor een extra large votief (of gelofteoffer) van Wintigodin Mama Aisa van 10 meter hoog dat tijdens het bal wordt onthuld.

Gerenommeerd fotograaf Ari Versluis, bekend van zijn fotoreeks Exactitudes, maakt een groepsportret van alle feestgangers en maskers, wat een waar kunstwerk wordt. Het Winti Bal Masqué is een spektakel waar Surinaamse, Caribische en Europese elementen worden gecombineerd en verschillende culturen samenkomen. Met traditionele muziek en een nieuwe kunstcollectie is het een feest voor iedereen.

Door middel van dit Bal Masqué willen Van Berkum en Markelo de sculpturale traditie die de tot slaaf gemaakten hebben moeten achterlaten in West Afrika doen herleven in de Winticultuur en de beleving ervan.

Op het Bal Masqué wordt er stilgestaan bij de 150 jaar afschaffing van de slavernij, dat dit jaar wordt gevierd (1 juli 2013 – 30 juni 2014). Centraal staat de gemeenschapskunst die tot stand is gekomen in het project IK BEN NIET TE KOOP. Daarnaast wordt er op dit gemaskerd bal gedanst door dansgroep Untold met maskers voor verschillende wintigoden, wordt hetreuzevotief voor Mama Aisa onthuld en is er livemuziek van de populaire bands Black Harmony, Combinatie 16 & Kankantrie.

Het Winti Bal Masqué en het project IK BEN NIET TE KOOP zijn deel van de ABAN Foundation. De ABAN Foundation is ontstaan door de ontmoeting tussen kunstenaar Van Berkum en de Wintipriesteres Markelo. In twee jaar wisselden zij hun kennis uit en vormde het idee om een organisatie te beginnen die de vermenging van oude en nieuwe culturen afkomstig uit Afrika, Nederland en het Caribische gebied (de Trans-Atlantische driehoek) zowel binnen als buiten de gemeenschap naar een hoger plan te brengen.

De ABAN Foundation wil de sculpturale traditie weer terugbrengen in de Winticultuur. Om dit doel te bereiken gebruikt de stichting het A.A.L.F. (African Art Liberation Front) principe als werkmethode. A.A.L.F bevrijdt de voorouderlijke gebruiksvoorwerpen, zoals maskers en sculpturen, uit de koloniale museumvitrine door deze 3D te scannen. De data wordt geschikt gemaakt om nieuwe maskers en beelden te frezen of 3D te printen. Op deze manier komen de voorouderlijke gebruiksvoorwerpen op een nieuwe, hedendaagse wijze weer in de handen van de oorspronkelijke culturele erfgenamen.

Het Winti Bal Masqué, in het kader van 150 jaar Keti Koti, speelt zich af in o.a. het Afrika Museum Berg en Dal en het Tropenmuseum Amsterdam. Het Winti Bal Masqué wordt ondersteund door het Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, CBK Rotterdam, SNS Reaal Fonds, Gemeente Rotterdam en Stichting ter Bevordering van Volkskracht.

De Rotterdamse kunstenaar Boris van Berkum (1968) is oprichter van Showroom MAMA, het platform voor jonge kunstenaars in Rotterdam. Zijn beeldhouwwerken waren eerder te zien in Museum Boijmans Van Beuningen en het Groninger Museum. Als neo-kunstenaar haalt Boris van Berkum inspiratie uit grote wereldculturen en past hij kunst als spiritueel gebruiksvoorwerp toe.

 
Wintipriesteres Marian Markelo (1956) is ambassadeur van educatie en spiritualiteit bij de Stichting Herdenking Slavernijverleden en brengt al sinds 2002 het plengoffer bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam tijdens de jaarlijkse nationale herdenking.

Datum en tijd Winti Bal Masqué: zaterdag 15 maart 2014, 18.00 – 02.00 uur
Locatie: Laurenskerk Rotterdam, Grote Marktplein 27, Rotterdam
Kaarten: 10 euro, te bestellen via www.ikbenniettekoop.nl
Meer informatie: www.ikbenniettekoop.nl
Dresscode: Wonderful Winti, Afro Futurisme of Venetian Chique

 
 
 
 

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter