blog | werkgroep caraïbische letteren

Wie zijn mijn voorouders?

De Stichting voor Surinaamse Genealogie houdt wederom een digitale bijeenkomst op zaterdag 21 mei 2022 van 14:00-15:30 uur (voor Suriname: 09:00-10:30 uur). Gastspreekster is Sila Groeliker. De lezing is getiteld: ‘Wie zijn mijn voorouders. Hoe het familieverhaal van Iwan Mercuur aan de hand van verschillende soorten bronnen is ontstaan. (met een ontknoping door DNA).

Sila Groeliker

Deze lezing van Sila Groeliker gaat over de kracht van het combineren van bronnen. We zoeken allemaal naar informatie over onze voorouders. Vroeger gingen genealogen vooral naar archieven. Tegenwoordig kunnen we veel online vinden. We zijn ons ook meer bewust van het belang van familieverhalen. De laatste jaren begint DNA-onderzoek een steeds grotere rol te spelen bij het familieonderzoek. Wanneer u familieverhalen combineert met archiefonderzoek, vindt u soms dingen die u anders niet had gevonden. Hoewel de verhalen niet altijd helemaal op waarheid berusten, geven ze vaak richting aan ons onderzoek. Als u dit ook nog combineert met DNA, kunt u sommige verhalen bevestigen (of ontkennen), maar soms ook nog onbekende voorouders vinden. Sila zal u met behulp van deze 3 bronnen meenemen op de zoektocht van Iwan Mercuur naar zijn voorouders. Onderweg komen we verschillende obstakels tegen en worden we soms op het verkeerde been gezet, maar er is ook nog een ontknoping met DNA.

Sila Groeliker
Ik ben Sila Groeliker, al heel lang donateur van de Stichting voor Surinaamse Genealogie en ik ben ook bestuurslid van de stichting. Ik ben in 1956 in Paramaribo geboren uit een Surinaamse moeder en een Nederlandse vader. Vanaf 1974 woon ik in Nederland. Al heel jong had ik belangstelling voor familieonderzoek en stelde ik vragen over mijn voorouders. Toen ik echt aan het onderzoek begon, merkte ik dat het zoeken naar Nederlandse voorouders iets heel anders is dan het zoeken naar de Surinaamse. Bij mij waren er veel lege plekken in de Surinaamse stamboom. Met name vaders ontbraken. Zes jaar geleden heb ik een DNA test gedaan, eigenlijk omdat ik meer wilde weten over mijn etniciteit. Ik kwam er snel achter dat ik met het onderzoek ook nog heleboel matches kreeg. Dat zijn mensen met wie je een gezamenlijke voorouder deelt. Ik zag gelijk mogelijkheden om de lege plekken in mijn stamboom te vullen, en ben me daarin gaan verdiepen. Ik merkte al snel dat je met DNA alleen niet ver kwam. Goede stambomen zijn ook nodig en familieverhalen spelen soms een grote rol. Recentelijk heb ik daarmee een voorouderlijke tak kunnen vinden. Nu de andere nog!!

Door op onderstaande ZOOM link te klikken, krijgt u toegang tot de digitale bijeenkomst.

https://us02web.zoom.us/j/86333823170?pwd=QwSzQsmnJcTicyWImuSNP4Yj4pBYyE.1

U kunt tussen 13:45 en 14:00 uur inloggen. Wanneer u inlogt komt u altijd eerst in de ‘Waiting Room’ terecht voordat u wordt toegelaten tot de bijeenkomst.

Wij starten om 14:00 uur precies met de bijeenkomst.        

Tot zaterdag 21 mei! Komt in groten getale; het is een zeer leerzame en praktische lezing, die uitnodigt tot verdieping van uw familieonderzoek.

Met vriendelijke groet

Het bestuur van de Stichting voor Surinaamse Genealogie

Let wel: het tijdverschil met Suriname is nu 5 uur.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter