blog | werkgroep caraïbische letteren

Wie redt de afbrokkelende monumenten van Willemstad?

Door onverdeelde boedels, tropische regenbuien en ruzie in de familie dreigt verval voor vele historische gebouwen op Curaçao.

door Jeannette van Ditzhuijzen

Foto’s Sinaya Wolfert

Met sombere gezichten kijken de uitvoerder, de architect en de directeur van Monumentenzorg Curaçao naar het puin in de Consciëntiesteeg in Willemstad. Door de regens van november zijn hier de voorgevels van twee monumenten ingestort. Er is blijdschap, omdat de Curaçaose familie De Windt deze panden eindelijk aan Monumentenzorg heeft willen verkopen. De keerzijde is dat beide gebouwen in veel slechtere staat verkeren dan gedacht.

Bij de aankoop gaven sentimentele overwegingen de doorslag. In een van de twee gebouwen was van 1903 tot 1993 de bekende Curaçaose mode-en stoffenwinkel La Moda de Paris van vader en zoons De Windt gevestigd. Daar kocht heel Curaçao zijn kleding of men liet in de bijbehorende
kleermakerij kostuums en japonnen naaien. Het mooiste zijn de houten trap en de galerijen op de verdieping. “Die willen we koesteren en behoeden voor verder verval”, vertelt Marcel Dennert, directeur van Monumentenzorg.

Lees het artikel uit Trouw, 24 maart 2021, hier in pdf

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter