blog | werkgroep caraïbische letteren

Wie is Saartje Baartman?

Wie was Sara Baartman? Stichting Eer en Herstel organiseert in de keti koti maand een lezing over het leven van Sara Baartman, ook bekend als de hottentot Venus.

 

Sara Baartman (1789-1815) was een tot slaaf gemaakte jongedame uit Zuid-Afrika die als attractie in Europa onder de naam Hottentot-Venus tentoongesteld werd. Na haar dood werd haar lichaam tentoongesteld in Europese musea. President Mandela en de schrijfster Diana Ferrus hebben ervoor gezorgd dat het stoffelijk overschot van Sara in 2002 naar huis, naar Zuid-Afrika mocht.

Programma
14.00 inloop
14.30 – 16.00 lezing
16.00 – 17.00 borrel
Entree: 12,50 eur exclusief borrel (museumkaart, stadspas, etc, gratis toegang)

Sprekers:
Mevrouw Rosemarie Buikema, hoogleraar Kunst, Cultuur en Diversiteit aan de universiteit Utrecht, vertelt over het leven van Sara Baartman.
De heer Headly Binderhagel , doctor in de psychologie, vertelt over de effecten van vernedering van deze tot slaaf gemaakte Zuid-Afrikaanse jongdame op haar en haar nazaten.
Mevrouw Diana Ferrus, de Zuid-Afrikaanse schrijfster van het gedicht I’ve come to take you home vertelt over haar band met Sara en haar motivatie om haar naar huis te brengen.

Datum: Zondag 25 juni 2017, tijd 14.00-17.00 uur
Locatie: Amsterdam Museum, Kalverstraat 92, 1012 PH Amsterdam

Deze lezing wordt mogelijk gemaakt door:
Stichting Eer ene Herstel
Ninsee
Mondriaan Fonds
Amsterdam Museum
Gemeente Amsterdam
Vereniging Opo Kondreman

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter