blog | werkgroep caraïbische letteren

White debt: the past, present and future

Keti Koti Lezing 2024

Keynote spreker Thomas Harding, wiens moeders familie rijkdom vergaarde door plantages waar tot slaafgemaakten moesten werken, verdiepte zich in de rol van Groot-Brittannië in de slavernij. Zijn onderzoek leidde hem naar de Demerara-opstand van 1823,: destijds de grootste opstand van tot slaaf gemaakten in het Britse Rijk.

Tijdens de Keti Koti Lezing deelt Harding het verhaal van de opstand door de ogen van vier personen: Jack Gladstone, de leider van de opstand; John Smith, de priester die werd gestraft voor zijn betrokkenheid; een slavenhouder en politicus genaamd Jack Gladstone; en kolonist John Cheveley. Harding bespreekt hoe zijn onderzoek leidde tot vragen over de nalatenschap van slavernij vandaag, op cultureel, politiek en moreel vlak. Hij onderzoekt of toekomstige generaties van degenen die profiteerden van slavernij verantwoordelijkheid moeten nemen voor de ‘White Debt’, en benadrukt de dringende noodzaak van erkenning, educatie en herstelbetalingen. Toegang tot de lezing is gratis.

Atlantische Vensters
De Keti Koti Lezing wordt dit jaar in samenwerking met Het Scheepvaartmuseum georganiseerd. Voorafgaand aan de Keti Koti Lezing kunt u in het museum gratis de installatie van de hand van de Curaçaose kunstenaar Kevin Osepa bezichtigen.

In september opent in Het Scheepvaartmuseum een nieuwe vaste tentoonstelling over het maritieme koloniale verleden in het Atlantisch gebied en de doorwerking daarvan in onze huidige samenleving. Uw ticket voor de Keti Koti Lezing geeft toegang tot de tentoonstelling (vanaf oktober 2024).

Programma
18.30 – 19.30 uur: Inloop/bezoek Atlantisch Venster
19.30 – 19.33 uur: Opening
19.33 – 19.38 uur: Welkomstwoord Urwin Vyent
19.38 – 19.43 uur: Welkomstwoord Michael Huijser
19.43 – 19.48 uur: Introductie keynote speker
19.48 – 20.30 uur: Keynote speech Thomas Harding
20.30 – 20.45 uur: Q&A
20.45 – 21.30 uur: Borrel

Herdenkingsjaar Slavernijverleden
De Keti Koti Lezing 2024 is een belangrijk moment om stil te staan bij de geschiedenis van de slavernij en de blijvende impact ervan op het heden. Deze lezing is onderdeel van het programma Herdenkingsjaar Slavernijverleden, dat door de overheid van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 is uitgeroepen. We nodigen iedereen van harte uit om deel te nemen aan deze bijzondere avond en samen te reflecteren op de betekenis van vrijheid en rechtvaardigheid.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter