blog | werkgroep caraïbische letteren

Wetgeving belemmert transparantie en onderzoeksjournalistiek Caribisch gebied

door Ivan Cairo

PARAMARIBO – Transparantie, verantwoordingsplicht en onderzoeksjournalistiek in Caribische landen wordt belemmerd door wetgeving. Ook de weigering van regeringen om informatie te delen voor publicatie vormt nog steeds een groot probleem. Dat stelt het Media Institute of the Caribbean (MIC) in een verklaring ter gelegenheid van de herdenking van Wereld Persvrijheidsdag, maandag 3 mei.

“De rol en betekenis van media is nu meer dan ooit duidelijk nu de wereld wordt geconfronteerd met een existentiële crisis. Journalisten over de hele wereld zijn de uitdaging aangegaan om ervoor te zorgen dat het publiek informatie krijgt die hun leven kan redden”, aldus MIC.

In sommige landen offeren journalisten hun eigen leven op om aan de verhalen te komen. In andere landen zijn journalisten aangevallen, omdat ze autoriteiten hadden gevraagd om meer relevante informatie voor het publiek te verstrekken. “We brengen een ode alle journalisten die belangeloos ervoor zorgen dat mensen voorzien worden van informatie”.

Met het thema van dit jaar, ‘Zonder angst of gunst’, wordt herinnerd aan de uitdagingen waarmee het Caribisch gebied wordt geconfronteerd op het stuk van vrijheid van en toegang tot informatie. “De huidige wetten staan ​​transparantie, verantwoordingsplicht en onderzoeksjournalistiek in de weg. De weigering van verschillende regeringen om gegevens te delen en te publiceren, blijft een groot probleem”, schrijft het media-instituut.

Er wordt op gewezen dat informatie belangrijk is en beleidsverandering op veel positieve manieren beïnvloedt. De vrije stroom van informatie, tijdige rapportage en verstrekking van gegevens door overheidsinstellingen de samenlevingen helpen het democratische proces te voeden. De organisatie spreekt de hoop uit dat er samenwerking en discussie tot stand komt tussen regeringen en regionale mediaverenigingen met betrekking tot de beoogde wetswijzigingen.

[uit de Ware Tijd, 03/05/2021]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter