blog | werkgroep caraïbische letteren

Wetenschappelijke integriteit wel/niet geschonden:

afwikkeling salafismeproefschrift roept vooral vragen op

door Ron Vaessen


De wetenschappelijke integriteit is toch niet geschonden door promotor Ruben Gowricharn, stelt de universiteit jaren na afwikkeling van het omstreden ‘salafismeproefschrift’.

Komt het CvB terug op zijn eerdere besluit, of verandert er niet zoveel? En hoe zit het met copromotor en promovendus? ‘Als er volgens de huidige maatstaven geen sprake is van een integriteitsschending, voel ik me ook vrijgepleit.’

De zaak leek afgedaan. Na een integriteitsonderzoek in de kwestie van het ‘salafismeproefschrift’ hakt het College van Bestuur op 4 juni 2019 definitief de knoop door: de wetenschappelijke integriteit is geschonden, en wel door promovendus, promotor en copromotor. Het onderzoek zit niet goed in elkaar en de begeleiding had beter gemoeten.

Hoe het ook alweer zat? Drie jaar lang bezoekt antropoloog Mohammad Nazar Soroush preken, religieuze bijeenkomsten en kampeerweekenden van islamitische instellingen om zicht te krijgen op het salafisme, een ultraorthodoxe stroming binnen de islam die de geschiedenis wil terugdraaien naar de tijd van de profeet Mohammed en de eerste generaties na hem.
De conclusies waar Soroush 4 september 2018 op promoveert aan Tilburg University zijn niet mals. Ruim vierentwintig islamitische instellingen bestempelt hij als salafastisch. De jongeren die daar worden gevormd zouden ondemocratisch zijn en niet loyaal aan de Nederlandse samenleving.

[…]

Na [Soroush’] onderzoek stelde de Tweede Kamer een commissie in naar salafistische invloeden in moskeeën. “Het waren vergelijkbare conclusies. Mijn interpretatie en analyse was niet verkeerd. Ik sta achter mijn onderzoek,” besluit de antropoloog. “Ik heb deze groep in kaart gebracht.” Zo ziet promotor Gowricharn dat ook nog steeds: “Het is een uitermate moedig proefschrift.”

Lees het artikel verder op de website Univers; The independent news source of Tilburg University, 14 december 2021.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter