blog | werkgroep caraïbische letteren

Wetenschap op een eenwieler – Kritische theorie over Gloria Wekker

De Joke Smit-prijsuitreiking door minister van Onderwijs en NPO was een lafhartige daad van polarisatie die de eigen gelederen moet versterken.

door Sietske Bergsma

Emeritus hoogleraar Gloria Wekker won uit handen van de minister van Onderwijs en NPO-presentatrice en jury-voorzitter Eva Jinek deze week de Joke Smitprijs 2017. Ze zou de positie van zwarte vrouwen hebben verbeterd. Of dit klopt is nog maar de vraag, want Wekker is ‘niet zo van de objectiviteit’. We worden gevraagd dit van haar aan te nemen.

In Vrij Nederland zegt ze in 2016 in het interview ‘Witte onschuld bestaat niet’:

Deze opmerking is geen ‘slip of the tongue‘. Niet alleen herhaalt ze het in andere interviews, het spreekt duidelijk uit haar ‘onderzoeksmethoden’ en de ‘kritische theorie’ (die het idee van objectiviteit wantrouwt) die ze zelf zegt te hanteren. Eind jaren negentig gingen haar publicaties over ‘seksualiteit binnen (Surinaamse) zwarte gemeenschappen’, over ‘de rol van identiteit’, ‘multiculturalisme’ en ‘ontwikkelingsvraagstukken’. Vanaf de eeuwwisseling ongeveer treedt in haar werk het ‘denken over etniciteit’ meer op de voorgrond. Ze schrijft over ‘caleidoscopische visies creëren’, inmiddels beter bekend als ‘intersectionaliteit’, waarbij seksisme, racisme en homofobie als eenheid worden bestudeerd. ‘

Lees hier verder op de website van The Post Online, 15 december 2017.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter