blog | werkgroep caraïbische letteren

Werkstuk over discriminatie wint UvA-scriptieprijs 2018

Alumnus International and European Law David Dalenberg is de winnaar van de UvA-scriptieprijs 2018. Hij onderzocht hoe discriminatie kan worden voorkomen bij het targeten van vacature-advertenties. De tweede prijs is voor Carla Groenland (Artificial Intelligence), de derde voor Robert Verschuren (Econometrics).

 

De winnaars van de UvA-scriptieprijzen op een rij (vlnr): Robert Verschuren (derde prijs), Carla Groenland (tweede prijs) en David Dalenberg (eerste prijs) (foto: Marc Kruse)

 

De drie winnaars ontvingen de prijzen zaterdag 9 juni tijdens de jaarlijkse Universiteitsdag van de UvA. Uit de 92 inzendingen voor de UvA-scriptieprijs waren er waren zeven genomineerd, een voor elke faculteit. De zeven kandidaten presenteerden hun onderzoek ieder met een pitch van een minuut aan de bezoekers van de Universiteitsdag, waarna zij enkele vragen kregen van presentator Abdelkader Benali. Hans Brug, voorzitter van de jury die bestaat uit de decanen van de zeven faculteiten, maakte vervolgens de namen van de winnaars bekend en reikte de prijzen uit.

Concrete bijdrage

In zijn winnende scriptie ‘Preventing discrimination in the automated targeting of job advertisements’ beschrijft David Dalenberg op welke wijze kunstmatige intelligentie wordt toegepast bij het automatisch targeten van vacature-advertenties op specifieke doelgroepen. Daarbij worden andere groepen juist weer uitgesloten, wat daarmee een discriminerend effect heeft. Met zijn scriptie levert Dalenberg een bijdrage aan het ontwikkelen van concrete oplossingen voor dit probleem.

De scriptie van tweede-prijswinnaar Carla Groenland gaat over speltheoretisch onderzoek naar het effect van anticipatie. Zij kijkt daarbij naar wiskundige congestion games, een ondersoort in de speltheorie. Ofwel: kies je in de supermarkt voor de kortste rij, of juist niet, omdat daar iemand in staat die je inschat als een trage betaler?

Robert Verschuren krijgt de derde prijs vanwege zijn onderzoek naar de vraag hoe banken het beste kunnen omgaan met negatieve rentes. Bij een positieve rente ontvang je een vergoeding voor het feit dat de bank jouw geld mag beheren, bij een negatieve rente zou je daarvoor moeten betalen. Verschuren laat zien hoe financiële instellingen dat kunnen beschrijven in de rentetermijnstructuur met behulp van een wiskundig model, en hoe zij dit model kunnen toepassen in de praktijk om een inschatting te maken van hun financiële huishouding. Verschuren won met zijn scriptie eerder de H.K.Nieuwenhuis-scriptieprijs.

Een podcast van de scriptie van David Dalenberg (FdR): Discriminatie voorkomen bij het targeten van vacature-advertenties, vind je hier.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter