blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Wereldtroubadour Oswin ‘Chin’ Behilia in Nederland

De herfst brengt warmte als de bekendste zanger van de Antillen Nederland bezoekt. In oktober geeft Oswin ‘Chin’ Behelia vier concerten.

De in 1938 op Curaçao geboren zanger en gitarist Oswin Chin Behilia noemt zichzelf een wereldtroubadour. Zijn fans roemen hem om zijn bronzen stem. De nummers van deze Antilliaanse grootheid gaan veelal over het dagelijkse leven op zijn eiland: van de arme sloeber die ontslagen wordt tot en met een onmogelijke liefde. Oswin Chin Behila weet deze problematiek een heerlijke Caribbean-Braziliaanse swing te geven.‘Chin’ is een van de beste singer-songwriters van de Nederlandse Antillen en heeft de gift om hele simpele, aantrekkelijke en relaxte melodieën te componeren. Of hij nu alleen zingt of samen met zijn gerenommeerde band: je krijgt altijd prachtige muziek voorgeschoteld.
Oswin ‘Chin’ Behilia is op de Nederlandse Antillen ‘wereldberoemd’. Zo schreef deze zanger, componist, gitarist, programmamaker, festivalorganisator en politicus-in-ruste klassieke nummers als Plegaria en Sunú, liedjes die iedere Curaçaoënaar in zijn hart koestert. Nummers die ook in Nederland bekendheid kregen door de uitvoeringen van artiesten als bijvoorbeeld Izaline Calister en Randall Corsen.
Op 1 en 8 mei jl. werd het lied Plegaria van Behilia vertolkt door operazangeres Tania Kross, bij respectievelijk De wereld draait door en tijdens de herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn. Behilia zong als troost voor de aangereden Antilliaanse dansgroep.
Chin Behilia was zeer actief in het ‘NEE- kamp’ van het referendum van 15 mei 2009 dat werd gehouden over de staatkundige hervorming (waarbij Curaçao een autonoom land wordt binnen het Nederlandse Koninkrijk). Behilia was meerdere malen op tournee in Nederland en te zien en te horen op de Nederlandse televisie en radio.
Zijn derde cd op het Nederlandse label Otrabanda Records, getiteld Liber (Vrij), verscheen begin september jl., vooruitlopend op een concertreeks die hij geeft in Nederland en België. Zijn meest recente werk bevat ook protestliederen waarin Chin diep ingaat op de gevoelige politieke gebeurtenissen op Curaçao.
Voor muziekliefhebbers is de muziek van deze Antilliaanse troubadour een cadeautje. En (salsa)dansers komen ook ruimschoots aan hun trekken.

Concerten
22 oktober: De Doelen, Rotterdam http://www.dedoelen.nl/
23 oktober: Zuiderpershuis, Antwerpen http://www.zuiderpershuis.be/
24 oktober: Tropentheater, Amsterdam http://www.tropentheater.nl/
25 oktober: RASA, Utrecht http://www.rasa.nl/

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter