blog | werkgroep caraïbische letteren

Weer gedigitaliseerde Suriname-titels in de DBNL

De DBNL heeft opnieuw een aantal Suriname-titels toegevoegd aan het toch al niet geringe bestand. De titels lopen van 1856 tot 2022.

Deze maand komt er nog een laatste plankje Surinaamse literatuur bij. In Jairam vertelt… (2009) beschrijft historicus André Loor de geschiedenis van de hindoestaanse immigranten in Suriname. Dit werk werd herdrukt wegens de herdenking van 135 jaar immigratie. De laatste zendingsarts (2022) van Agnes Ritfeld is een jeugdroman over het leven van zendingsarts Miep Dekker, die werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor haar werk in Suriname. Voor de allerkleinsten is er ook weer genoeg, zoals Buddy en ik! (2013) van Soecy Gummels, over een jongetje en zijn hondje.

Van Frits Wols, voormalig secretaris-generaal van de Nationale UNESCO-Commissie Suriname, komt het jongensboek De bom van Saramacca (1992) beschikbaar, over een groep padvinders die tijdens een kampeertochtje te maken krijgt met Duitse spionnen! Zie voor meer avonturen van deze scoutinggroep De leeuwen in gevaar (1991). Eerder kwam van Wols ook de korte roman Het groene labyrint (1988) online, over een man die schipbreuk lijdt bij de Marowijne-monding en een avontuurlijke zwerftocht door het woud onderneemt.

Marie en Pauline, of Nederigheid en hoogmoed (1856) is een verhaal voor de jeugd van kinderboekenschrijver en onderwijzer P.J. Andriessen. Hij schreef vooral christelijke historische jeugdboeken. Deze titel gaat over Suriname, over meisjes die op een plantage terechtkomen. Het boek gaat wel over slavernij, maar is geen aanklacht ertegen te noemen. Integendeel: het bevat veel stereotyperingen en over afschaffing van slavernij wordt niet gesproken.

De kanten zakdoek, een verhaal uit den ouden tijd (1929) van Eduard Gerdes is ook een christelijk verhaal voor de jeugd. Net als Andriessen was Gerdes onderwijzer. Het verhaal gaat over een bedelende jongen die een zakdoek van een rijke dame probeert te stelen. Maar hij betert zijn leven en bekeert zich en komt op het rechte pad. Ewoud Sanders behandelde dit boek in zijn overzicht over antisemitisme in kinderboeken.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter