blog | werkgroep caraïbische letteren

Week van de Koloniale Geschiedenis

Van zaterdag 1 tot en met zondag 9 oktober 2022 organiseert Museum Bronbeek in Arnhem de Week van de Koloniale Geschiedenis rond het thema Wat een ramp.

Jodensavanne

Museum Bronbeek gaat dieper in op allerlei rampen, van natuurlijke calamiteiten en catastrofale ongelukken tot door mensen zelf gecreëerd onheil in de voormalige koloniën in de Oost en de West. We hebben weer een interessant en afwisselend programma samengesteld op en buiten Bronbeek. Kom jij ook?

Tijdens de Week is de tentoonstelling Swamp Rescue over de vliegramp in de Tweede Wereldoorlog boven Nieuw-Guinea en de daaropvolgende reddingsoperatie in 1944 te zien in het Museum. Op zondag 2 oktober geeft Bas Kreuger er een lezing over.

Je kunt die dag nog drie lezingen volgen: Alicia Schrikker gaat in op de gevolgen van rampen op de koloniale verhoudingen, Leo van Bergen vertelt hoe de koloniale overheid medische rampen bestreed en Rick Honings laat zien hoe in Nederland en Indonesië gereageerd werd op de uitbarsting van de Krakatau vulkaan in 1883.

Dinsdagmiddag vertellen Twan van den Brand, Dorna van Rouveroy van Nieuwaal en Ruud den Drijver over concentratiekamp Jodensavanne in Suriname tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hun documentaire wordt die middag ook vertoond.

Woensdagmiddag richten we onze aandacht op de eerder dit jaar gepubliceerde resultaten van het onderzoeksprogramma onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950 en komen drie van de onderzoekers, Gert Oostindie, Onno Sinke en Azarja Harmanny meer vertellen over hun onderzoek, de ontvangst ervan en hoe we naar de toekomst moeten kijken. Hoe rampzalig was het geweld in de dekolonisatieperiode?

Kom woensdagavond naar het IndoFilm Café in Nijmegen: Gerda Jansen Hendriks vertelt aan de hand van originele filmfragmenten hoe Nederlandse, Japanse en Indonesische propaganda werkte.

Vrijdagmiddag vindt de muziektheatervoorstelling Prinses van Atjeh van Ausdauer plaats die de koloniale oorlog, de tsunami en de corona-pandemie tot een bijzondere, prikkelende ervaring verweeft.

Zondagmiddag 9 oktober sluit Philip Dröge de Week af met zijn lezing over de uitbarsting van de vulkaan Tambora in 1815.

Museum Bronbeek, 1 tot 9 oktober 2022

Velperweg 147, 6824 MB Arnhem, Gelderland

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter