blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Weduwe Arron schenkt documenten aan Archief

Paramaribo – Peter Meel, professor aan de Leidsche Universiteit, heeft vrijdag zijn biografie over Henck Arron gepresenteerd aan Suriname. De weduwe van Henck Arron, Antoinette Arron-Leeuwin, bood persoonlijke documenten, aan het Nationaal Archief van Suriname (NAS) aan. “Ik hoop dat men hier wat aan heeft, en ik doe een oproep aan alle Surinaamse politici om hun persoonlijke documentatie ook openbaar te maken en te schenken aan het Nationaal Archief”, zei Arron-Leeuwin in haar dankwoord tijdens de boekpresentatie . Het NAS heeft als taak archieven beschikbaar te stellen voor openbaar gebruik.

archief_nationaal_archief_

Begin volgende maand stelt het NAS de stukken van Arron openbaar. Het archief bestaat onder andere uit brieven, persoonlijke notities en beleidsstukken. “Henck Arron is de grondlegger en architect van de onafhankelijkheid van Suriname”, stelt Meel. De wetenschapper had tot de dag voor zijn dood verschillende interviews met Arron.

De documentatie beslaat een periode van 1975 tot en met 2000. “Sommige documenten blijven geheim, op verzoek van Antoinette Arron- Leeuwin”, zegt Meel. Voordat het archief van Arron officieel werd overhandigd, gaf Meel een korte en bondige samenvatting van het leven van Arron. “Het is mooi om te zien dat onze samenwerking goed verliep, beiden hielden we van gedocumenteerd werken”, zegt Meel. Antoinette Arron-Leeuwin was verheugd over het resultaat.

Arron en Wijntuin

Henck Arron (l) metr Staten-voorzitter en voorzitter van de PSP Emile Wijntuin, 1 april 1975. Foto © Bert verhoeff/Anefo

“We geven symbolisch uiting aan een verlangen om een bredere grani, eer en waardering, te schenken aan allen die ooit bouwstenen hebben aangedragen ter verwezelijking van ons op waardige wijze verkregen staatkundige srefidensi”, geeft ze aan. Tijdens de presentatie waren veel Surinaamse bekenden aanwezig. Zo bezochten Hans Breeveld, oud-president Venetiaan en voorzitter van de NPS, Gregory Rusland, de presentatie.

[van nospang.com, 12 januari 2015]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter