blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

‘We zijn niet gekend bij opzetten monument’

door Naomi Hoever

 

Paramaribo – De ex-strijders aangesloten bij de toenmalige guerrillabeweging Jungle Commando (JC) voelen zich miskend bij de voorbereidingen en de activiteiten om te komen tot een monument voor de Binnenlandse Oorlog. Ook de plek waar het monument staat, de Waterkant, valt hen tegen. Ze hadden het liever bijvoorbeeld in Moiwana gehad.

 

oorlogsmonument_onthuld_Detailfoto

Het monument voor de Binnenlandse Oorlog is donderdag door president Desi Bouterse te samen met de voorzitter van Monumentenzorg, Henk Herrenberg, onthuld. Foto: Irvin Ngariman

Aan de Waterkant heeft president Desi Bouterse samen met Henk Herrenberg, voorzitter van de Commissie Monumentenzorg, donderdag een monument onthuld. Koffie Ajonpong, ex-leider van de Unie van de Bevrijding en Democratie, een subafdeling van het JC, vindt dat Herrenberg met zijn uitspraak dat de Binnenlandse Oorlog te maken had met de soevereiniteit, de waarheid geweld heeft aangedaan.

Hij vertelt dat de oorlog is voortgevloeid uit stigmatisatie van ‘boslandcreolen’ toentertijd. Alles wat zij kochten werd in beslag genomen door de tegenstanders. Ook als Ronnie Brunswijk, die toen nog deel uitmaakte van het Nationaal Leger, wat had gedaan werd dat verhaald op marrons. “Dit heeft geleid tot de oorlog en het oppakken van onschuldige jongeren.”

Ajonpong, toen 24 jaar, vertelt dat hij geen keus had dan terug te slaan naar de ‘vijand’. “Ik heb geen spijt van iets wat toen is gebeurd.” Wel benadrukt hij nu: “Een oorlog mag zich nooit meer herhalen. Laten wij elkaar met respect behandelen.” De voormalige strijder had graag het monument op een plek, waar het eerste bloed is gevloeid. Hij verwijst naar het gebied Moiwana, waar naar zijn zeggen zoveel doden zijn gevallen of in Commewijne.

Ook Jimmy Ajentoena, de vroegere bataljonscommandant zegt dat het gedenkteken beter tot zijn recht zou komen in Marowijne, de plek waar de binnenlandse strijd is begonnen en waar er grote schade is geleden. “De naweeën van de oorlog zijn daar nog voelbaar.” Hij herinnert eraan, dat ‘boslandcreolen’ voor criminelen, verkrachters en terroristen werden uitgemaakt. “Wij hebben echter gehandeld uit zelfverdediging.” Toch beweert hij stellig dat de ware toedracht van het conflict nooit naar voren is gekomen.

[van de Ware Tijd, 19/03/2016]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter