blog | werkgroep caraïbische letteren

“We hebben de zon tevoorschijn verteld!”

door Annemieke

Middelburg, 14 juni 2014

Op het Abdijplein in Middelburg, tegenover het Zeeuws museum vond zaterdag 14 juni de Nationale herdenking van de afschaffing van de slavenhandel plaats. De verhalen van Wijnand Stomp (DC Pearl Arts and Literature 2013) namen een centrale plaats in op deze dag. Om twee uur begon onder de monumentale boom op het plein zijn doorlopende voorstelling “De Kracht van het Verhaal”, waarin hij zoals hij het noemt “de zwarte bladzijde van ons geschiedenisboek voorleest.”

stomp middelburg-4

Wijnand Stomp in Middelburg

“De Kracht van het Verhaal” is een multimediaal spektakel, waarin Wijnand Stomp als zichzelf en als tante Jewel de mensen aan het lachen krijgt en ook aan het denken zet. “Het is nog niet voorbij..” zegt Wijnand Stomp in alle ernst, en even later speelt hij als de hilarische tante Jewel een domino/slavernij kennis quiz met het publiek. Handig bespeelt Stomp het publiek met een afgemeten portie ernst en een flinke scheut humor. Theater wordt afgewisseld door film: fragmenten van de filmopnames die voor de “Kracht van het Verhaal” zijn gemaakt worden vertoond.

Wijnand Stomp is samen met documentaire maker Jean Hellwig op zoek gegaan naar verhalen over het slavernijverleden in Zeeland, in Ghana en op St. Eustatius. Deze verhalen hebben inspiratie gegeven voor een serie Anansi verhalen. Anansi is het spinnetje dat met list en bedrog anderen slimmer af is of zichzelf uit de nesten werkt. Wijnand Stomp legt uit dat die verhalen zijn oorsprong in Afrika hebben, al voor de tijd van de transatlantische slavenhandel en dat ze met de slavenhandel mee zijn gereisd. Het hoogtepunt van de voorstelling op het Abdijplein was het Afrikaanse Anansiverhaal, dat Wijnand heeft gemaakt naar aanleiding van de verhalen over de slavenhandel in Afrika.

Het project “De Kracht van het Verhaal” gaat na deze kick off het land in met workshops verhalen vertellen, optredens en vertoningen.

[van Statianews, 18 juni 2014]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter