We hadden liefde, we hadden wapens
Met een feestelijke, muzikale en theatrale voorstelling presenteert Christine Otten i.s.m. het Bijlmer Parktheater en uitgeverij AtlasContact de publicatie van haar nieuwe boek: We hadden liefde, we hadden wapens. Een uiterst actuele roman gebaseerd op het waargebeurde verhaal van (de zoon en vrouw) van Robert F. Williams, één van de eerste zwarte Amerikaanse leiders die in 1961 het land werd uitgejaagd door Ku Klux Klan en FBI en staatsvijand nummer 1 werd en een inspiratiebron voor de Black Panthers.
Christine (De laatste dichters; Bijlmer Boekt!) vroeg een aantal bevriende en zielsverwante artiesten een persoonlijke bijdrage te leveren aan de presentatie van dit bijzondere boek: Sabrina Starke, Jeffrey Spalburg, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Bastiaan Mulder (gitaar), Ernestine Comvalius. Zonder twijfel wordt dit een unieke en verrassende voorstelling die je niet wilt missen.
We hadden wapens, we hadden liefde wordt ook een theatervoorstelling (Urban Myth) met o.a. Huub van der Lubbe, Akwasi, Ntjam Rosie en Manoushka Zeegelaar Breeveld. Op 20 januari 2017 te zien in het Bijlmer Parktheater. Op 26 oktober kun je er alvast een glimp van opvangen.
Over het boek
Monroe, North Carolina, 1961. Robert F. Williams leidt geweldloze acties tegen de rassenscheiding in zijn stad. Als kort na elkaar zwarte vrouwen worden mishandeld door witte mannen en zwarte mannen worden vermoord door de Ku Klux Klan en de daders vrijuit gaan roept Williams de zwarte bevolking op zich te bewapenen. Dat maakt hem tot doelwit: de KKK wil hem lynchen en de FBI verklaart hem tot staatsvijand nummer 1. Hals over kop vlucht hij, samen met zijn vrouw en twee zoontjes, eerst naar Cuba als gast van Fidel Castro, daarna naar China. Pas als Richard Nixon de banden met Mao Zedong aanhaalt kan het gezin huiswaarts keren.
Otten vertelt dit waargebeurde verhaal vanuit de jongste zoon en de vrouw van Williams. Een intieme roman over strijd tegen onrecht en opkomen voor het recht te mogen zijn wie je bent, ongeacht de consequenties, en ook over angst, liefde en familiebanden. Geschreven vanuit zielsverwantschap is We hadden liefde, we hadden wapens een nieuw hoogtepunt in een eigenzinnig oeuvre.
Christine Otten brak door met haar veelgeprezen roman De laatste dichters, over de Afro-Amerikaanse dichtersgroep The Last Poets, die genomineerd werd voor de Libris Literatuurprijs, bewerkt werd tot theatervoorstelling en inmiddels ook verscheen in het Engels. In 2011 schreef Otten (samen met fotokunstenaar Erik Kessels) het Boekenweekessay. In 2014 verscheen haar laatste roman Rafaël die verfilmd wordt.
Deze boekpresentatie maakt onderdeel uit van de Black Achievement Month. De Black Achievement Month laat Nederland kennismaken met de ‘zwarte’ geschiedenis van Nederland via exposities, debatten, theater, dans en film. Er worden verhalen verteld over de slavenhandel, slavernij en de nalatenschap hiervan, maar er wordt ook gekeken naar de toekomst. Zo biedt de Black Achievement Month een podium aan zwarte rolmodellen en de bijzondere prestaties die zij leveren. De Black Achievement Month vindt plaats van 1 t/m 31 oktober in Amsterdam, Den Haag, Leiden en Leerdam.
Locatie: Bijlmerparktheater
Inloop begint om 19.30 uur. De voorstelling begint om 20.00 uur.
Toegang 8,50 euro