blog | werkgroep caraïbische letteren

Wat zeggen de feiten over de Nederlandse slavenhandel?

Bij aanhoudende commotie over het slavernij-verleden publiceert Piet Emmer nu een herziene editie van zijn boek. Hij toont hoe belangrijk bronnenonderzoek is in een emotioneel geladen debat.

door Roelof van Gelder

Wie een bijdrage levert aan een krant aangaande het Nederlandse slavenverleden, kan steevast rekenen op een ingezonden brief van Piet Emmer (1944). De emeritus hoogleraar Europese expansie en migratie aan de Universiteit Leiden, mag de auteur van het krantenstuk graag op feitelijke onjuistheden wijzen. Emmer heeft zich in de afgelopen decennia geprofileerd als de specialist op het gebied van slavenhandel. Hij is niet de enige, maar hij treedt het meest naar buiten. In 2000 publiceerde hij zijn Geschiedenis van de Nederlandse slavenhandel en daar is nu een vierde herziene en bijgewerkte versie van verschenen. Vorig jaar kwam ook nog zijn boekje Voorbij het zwart-witdenken uit, waarin hij de verwarrende discussie over het slavernijverleden op een aanzienlijk polemischer toon behandelt dan in dit boek.

Geschiedenis van de Nederlandse slavenhandel is een systematisch, toegankelijk geschreven werk over de slavenhandel. Een ieder die in deze materie is geïnteresseerd zou het moeten lezen. Emmer beschrijft het aarzelende begin van deze dubieuze praktijk, de behoefte aan slaven in Nederlands Brazilië en later in het Caribisch gebied en in Suriname. Hij gaat in op de gevangenneming van Afrikanen in het binnenland, hun barre tochten naar de kust en de verkoop aan Europese handelaren aldaar.

Lees hier verder op de website van NRC, 11 april 2019.

Lees ook het interview: “Piet Emmer: ‘Onzin om verleden dat niet bevalt uit te wissen’”, HP/de Tijd, 29 januari 2019.

Inde Barck 1626 - foto Aart G. Broek / Amsterdam 2019

Inde Barck 1626 – foto Aart G. Broek / Amsterdam 2019

 

 

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter