blog | werkgroep caraïbische letteren

Wat is koloniaal aan koloniale fotografie?

Het Tropenmuseum organiseert op 13 september 2012 het debat Wat is koloniaal aan koloniale fotografie? Onderdeel van dit debat is ook een presentatie van het vierde collectieboek, onderdeel van een serie van tien: Photographs of the Netherlands East Indies at the Tropenmuseum.

De deelnemers aan het debat bespreken eerst een zelfgekozen foto uit de collectie van het Tropenmuseum. Daarna volgt een discussie onder leiding van moderator Chris Keulemans, artistiek directeur van de Tolhuistuin. Centraal in het debat is de term ‘koloniale fotografie’. Wat wordt hiermee bedoeld? Refereert de term ‘koloniaal’ slechts aan de periode waarin de foto’s zijn gemaakt of vertelt het iets over de beelden zelf? Wat betekent het gebruik van de naam ‘koloniale fotografie’ voor de interpretatie en waardering van het materiaal? Ontnemen we onszelf niet de mogelijkheid om de beelden een andere rol te geven, in het onderzoek naar het verleden en in het heden?

Deelnemers aan dit debat zijn:
Hans Aarsman, ‘fotodetective’ en schrijver
Edy Seriese, directeur van het Indisch Wetenschappelijk Instituut
Fridus Steijlen, onderzoeker en stafmedewerker bijzondere projecten KITLV
Wim Manuhutu, historicus en erfgoeddeskundige

Dit debat is de derde uit een reeks terugkerende debatavonden georganiseerd door het Tropenmuseum. De voorgaande waren symposia met de titels Colonial Nostalgia en Popular Imagination: fiction with a message.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter