blog | werkgroep caraïbische letteren

Warme woorden voor Thea Valk

door Merredith Bruce  

Paramaribo – “Ze was een kanjer”, “een unieke vrouw”, “zeer creatief”. Deze en soortgelijke bewoordingen maakten deel uit van de woordenstroom, waarmee Thea Valk omschreven werd bij de afscheidsdienst zaterdagmorgen.

Daar tussendoor was het even slikken en lieten mensen hun tranen de vrije loop.   Broer Coen mist een dierbare zus. “Ik ben haar grote broer geweest waar ze heel erg trots op was”, sprak hij zichtbaar terneergeslagen. Dochtertje  en spiegelbeeld van de overledene, Zaraï, die links van hem ondersteund door een ander familielid toeluistert, knikt af en toe bevestigend. Van haar oom krijgt ze de gelegenheid om de troetelnamen die ze van haar moeder kreeg te noemen. “Zaaitje! Paaitje! Maaitje!”, klinkt het opwekkend. De bijzondere vrolijkheid die haar moeder kenmerkte, straalt van haar gezicht af.  

Voor het personeel van haar reclamebureau Falcon Advertising betekende Valk veel meer dan alleen hun werkgever. Gekleed in de blauwe bedrijfskleuren met zebragetinte das begaven zij zich naar het podium. “Thea hield ervan om haar collega’s te verwennen en te verrassen”, zei een van hen. “Ze was een unieke vrouw die haar werk met passie deed.” Daarna was het de beurt aan leden van de Rotaract Club Paramaribo Residence, waar Valk lid van was, en een vertegenwoordiger van de Nationale Kunstbeurs, om haar ook van hun zijde te gedenken.  

De Nederlandse zanger Gordon, die speciaal is overgevlogen om zijn “dierbare vriendin en zus”, de laatste eer te bewijzen, kan het nog steeds niet verwerken. “Ik was helemaal overdonderd toen ik het hoorde”, zegt hij aan de Ware Tijd. Het laatste contact tussen hem en Valk was een week voor haar overlijden via Facebook. “Uit niets bleek dat ze afscheid van me nam, het was een enorme klap.” De zanger vliegt zaterdagavond terug naar Nederland.  

En dan gaat alles in vogelvlucht. De heren van afleggersvereniging The Sherwood Brothers dragen dansend de kist naar de buitenkant van de kathedraal richting de lijkwagen die al geruime tijd klaarstaat en die Valk naar het crematieoord te Weg naar Zee zal brengen.    

[uit de Ware Tijd, 29/03/2014]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter