blog | werkgroep caraïbische letteren

Wan pipel volledig gerestaureerd

In het bijzijn van hoofdrolspelers Borger Breeveld en Willeke van Ammelrooy vindt op woensdag 4 augustus 20.00 uur in TBL Cinemas in Paramaribo de première plaats van de nieuwe, geheel gerestaureerde versie van Wan pipel. Het is de eerste film die door EYE Film Instituut Nederland volgens een kostbaar procedé volledig is gerestaureerd. De film wordt op hoge resolutie digitaal uitgebracht. Volgens EYE conservator Emjay Rechsteiner, die de film zal inleiden, ‘spatten de Surinaamse kleuren weer net zo van het doek als bij de première in 1976′.

Voor Willeke van Ammelrooy, die voor de viewing uit Nederland komt, betekent de avond na 35 jaar een weerzien met Borger Breeveld, Emanuel van Gonter, regisseur Pim de la Parra en anderen die deze voor Suriname zo belangrijke film hier mogelijk maakten. Tevens zal een documentaireploeg uit Nederland zijn opwachting maken die druk doende is met het draaien van de documentaire Parradox over leven en werk van Pim de la Parra. Regisseur In-Soo Radstake van Parradox maakte eerder al de documentaire Het is zo fijn een Surinamer te zijn. Radstake en zijn producent San Fu Maltha (bekend van Zwartboek) zullen woensdagavond 4 augustus de aanwezigen verwelkomen.

De restauratie van Wan pipel maakt deel uit van het project ‘Beelden voor de Toekomst’ dat het mogelijk maakt om het audiovisueel erfgoed in Nederland te conserveren, te digitaliseren en beschikbaar te stellen. Wan pipel is de eerste gerestaureerde film die in het kader van dit grootschalige programma op de nieuwe digitale wereldnorm JPEG 2000 in de bioscoop wordt uitgebracht. Samen met De la Parra en TBL Cinemas koos EYE er voor om deze unieke première plaats te laten vinden in Paramaribo. Rechsteiner: ‘TBL Cinemas beschikt over de allermodernste apparatuur. Het leek ons buitengewoon passend om als eerbetoon aan alle makers en betrokkenen dit moment in Paramaribo te vieren.’ Op de avond zelf belooft de conservator nog met een nieuwsfeit te komen over de betekenis die het Film Instituut toekent aan de rol van Pim de la Parra voor de Nederlandse filmgeschiedenis.

Het Nationaal Archief Suriname is bezig een samenwerkingsverband aan te gaan met collega-instellingen in Nederland waar onder het Instituut voor Beeld en Geluid en EYE om ook de Surinaamse audiovisuele geschiedenis voor het nageslacht te bewaren.
Het Nationaal Archief treft thans voorbereidingen voor de opzet van een eigen audiovisuele unit teneinde de conservering, digitalisering en beschikbaarstelling van het beeld en geluidmateriaal aan het Surinaams publiek mogelijk te maken.

Kaarten voor de première van de gerestaureerde Wan pipel zijn vanaf dinsdag 3 augustus te verkrijgen bij de kassa van TBL aan de Lalla Rookhweg 79 in Paramaribo.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter