blog | werkgroep caraïbische letteren

Waldy Nods (Sonny Boy) op 85-jarige leeftijd overleden

Als Waldy Nods in de zomer van 2004 was overleden, zou hij in alle stilte zijn begraven en had nooit meer iemand het verhaal van zijn ouders gehoord. Maar hij overleed afgelopen woensdag op 85-jarige leeftijd in zijn woonplaats Hilversum, nadat zijn levensverhaal onder de titel Sonny Boy een absolute bestseller was geworden en de daarop volgende film een kaskraker.

Waldy Nods

Waldy Nods. Foto © ANP

door Peter de Waard

 

‘Het boek gaf mij mijn ouders terug, de film mijn hele familie’, zei hij, aldus uitgeverij Querido, bij een van zijn laatste publieke optredens. Waldemar (‘Waldy’) Nods wordt in 1929 geboren in Den Haag. Zijn moeder is de Nederlandse Rika van der Lans die samen met haar vier kinderen bij haar echtgenoot is weggelopen. Zijn vader is een 17-jaar jongere Surinaamse student die ook Waldemar Nods heet. Het kind krijgt liefkozend de bijnaam van Sonny Boy – naar een sentimenteel nummer waarmee de Amerikaanse zanger Al Jolson op dat moment een hit heeft. De ouders willen daarmee hun krachtige liefde aantonen.

Maar de relatie wordt door de buitenwereld niet geaccepteerd. De andere kinderen moeten terug naar hun vader die elk verder contact met Rika verbiedt. De omgeving moeten niets van het in hun ogen zo merkwaardige gezin van een oudere vrouw en een jonge zwarte man en een kind weten.

 

Waldy Nods2

Waldemar, Rika en de kleine Waldy verhuizen daarop naar Scheveningen waar het ze lukt om een goed lopend pension te exploiteren. Waldy wordt echter gepest op school en stort zich in zijn eigen fantasiewereld. Precies op het moment dat Rika’s verhoudingen met haar eigen kinderen weer lijken te normaliseren, vallen de Duitsers het land binnen. Het gezin wordt gedwongen van Scheveningen terug te verhuizen naar Den Haag. Rika sluit zich aan bij het verzet. Ze neemt onderduikers op onder wie joden maar ook een SS-deserteur. Door een stommiteit wordt het hele gezin in januari 1944 opgepakt.

 

sonny boy

De joodse onderduikers worden op de trein gezet naar de vernietigingskampen, terwijl Rika, Waldemar en Waldy in de beruchte Scheveningse strafgevangenis, bijgenaamd het Oranjehotel, worden opgesloten. Het kind wordt vrijgelaten, maar de ouders komen terecht in de concentratiekampen Neuengamme en Ravensbrück. Rika overlijdt in Ravensbrück, Waldemar komt helemaal aan het einde van de oorlog om als de boot waarop de gevangenen uit Neuengamme zitten, bij een vergissingsbombardement van de geallieerden wordt getroffen. Hij weet zich nog zwemmend te redden, maar wordt uiteindelijk doodgeschoten.
Het Parool

De jonge Waldy wordt na de oorlog opgenomen in een pleeggezin. Hij wordt financieel-economisch journalist bij Het Parool en gaat in de jaren zestig naar Suriname om te werken voor Bruynzeel. Als hij tien jaar later terugkeert in Nederland doet hij pogingen het levensverhaal van zijn ouders op te schrijven. Maar dat lukt hem zelf niet. De schrijfster Annejet van Zijl die vlak daarvoor een bestseller heeft gehad met een biografie over Annie MG Schmidt, krijgt een tip van Waldy’s schoondochter en maakt er een literaire biografie van dat van Sonny Boy een tragische held maakt. Van het boek worden 650 duizend exemplaren verkocht.

De film van Maria Peters met Sergio Hasselbaink en Ricky Koole in de hoofdrollen trekt een half miljoen bezoekers.

Waldy Nods wordt overleefd door zijn vrouw Christine Nods-de Vries en zeven kinderen onder wie Carina Nods en Elsevier-journalist Remko Nods.

 

[uit de Volkskrant, 30 mei 2015]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter