blog | werkgroep caraïbische letteren

Waka Pasi toont grote culturele diversiteit

door Claudine Saaki

Paramaribo – De Surinaams Culturele voorstelling Waka Pasi is onderdeel geweest van het programma van de 23ste ontmoeting van de Caricom-staatshoofden. Donderdagavond bood Suriname deze culturele voorstelling als geschenk aan, aan de Caricom-delegatie. Deze had tegelijkertijd als doel, de Surinaamse cultuur te presenteren en de gasten kennis te laten met de verschillende culturele ‘rijkdommen’ van Suriname.

In een 200 m lange gang werd in vijftien minuten de Surinaamse cultuur gepresenteerd. De verschillende onderdelen die bij deze culturele activiteit hoorden, werden niet na mekaar gepresenteerd. Dans, zang en dichten werden onder meer tegelijkertijd opgevoerd. Ook het publiek dat bij de uitgang en aan de buitenkant stond van het presidentieel paleis, genoot volop van de verschillende culturele optredens.

Aan het begin van deze Waka Pasi werd het wapen van Suriname tentoongesteld aan de bezoekers. Twee mannen, gekleed in indiaanse kledij en indiaanse pijlen in een koker, moesten het Surinaamse wapen voorstellen.

Op de Dobru-stage werden gedichten van de schrijver gepresenteerd. Behalve de andere cultuuruitingen behoorden ook de gewone worstman van de straat, de krantenvrouw, de schaafijsman en de zuurgoedvrouw tot het geheel. De Capoeira-dans werd op bijzondere wijze gepresenteerd.

De wereldberoemde kunstenaar Erwin de Vries zat relaxed op een podium, waar hij enkele van zijn boekwerken tentoonstelde aan het publiek.

De regie van Waka Pasi lag in handen van een team van vier leden, namelijk Honore van Ommeren, Elly Chamgpanhuo, Brigitte Gummels en Dwight Warsodikromo.

De brigadiertjes maakten ook deel uit van de activiteit. “Suriname is het enig Caraïbisch land die brigadiertjes heeft”, zegt van Ommeren zelfverzekerd.

Op de folklorestage, een soort van alakondre-podium, werden de verschillende klederdrachten uit Suriname, de verschillende bevolkingsgroepen, vormen dans — en muzieksoorten gepresenteerd. Niet alleen middels zang, dans en muziek werd invulling gegeven aan Waka Pasi, maar ook sport kreeg een beurt. Met Parbo-dopjes werd er gedamd en domino gespeeld.

De Brazilianen op hun beurt deden in hun uitgedost kostuum een ‘carnavalsronde’. En op de ‘Surinaamse markt’ kon de delegatie terecht voor Surinaamse groenten en nog meer. “Ze deden spontaan mee en de mensen hebben van alles geproefd”, zegt van Ommeren die wel de indruk heeft dat de Waka Pasi goed ontvangen is.

Voorwat het dansgedeelte betreft waren er Kromanti-dans en een geweldige vuurdans. Ook de dag van de vrouw genoot bij deze voorstelling enorme belangstelling. Op zeven verschillende podia werden zeven vrouwen van verschillende bevolkingsgroepen belicht.

Vervolgens gaf de ‘richtingwijzer’, ook onderdeel van Waka Pasi, aan in welke richting diverse locaties van Suriname zijn gesitueerd. Vooral Moengo en Albina kwamen voor op de ‘richtingwijzer’.

In totaal deden ruim 150 artiesten mee aan Waka Pasi. “De activiteit is wel uitgelopen. De volgende keer moet het op tijd beginnen, zodat wij ook op tijd kunnen stoppen”, stoort Van Ommeren zich aan dit minpunt. Terwijl Waka Pasi gaande was, werd de receptie in het presidentieel paleis geopend met een sprankelend optreden van de zang- en dansgroep Tangiba uit Santigron. De afwisselende optredens bij het paleis zorgden voor een aangename sfeer. Er werd genoten van Awassa-dans en -zang en de iet wat rustige nummers van de de muziekformatie Orchidee. Waka Pasi werd gesponsord door Telesur.

[naar de Ware Tijd, 10/03/2012]

2 comments to “Waka Pasi toont grote culturele diversiteit”

  • Graag was ik erbij geweest. Maar het artikel: waarom zoveel taal- en stijlfouten? Is er geen redacteur bij DWT die alles naleest?

  • Een corrector en een eindredacteur. Maar waar lammen blinden leiden worden weinig kilometers afgelegd…

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter