blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Waarom zijn Nederlanders zo groot?

De Nederlanders zijn momenteel de grootste mensen ter wereld. Maar waarom? Uit onderzoek van een grote Nederlander blijkt dat grote Nederlandse mannen zich meer voortplanten dan grote mannen uit andere landen, en meer dan kleine. Het onderzoek wordt gepubliceerd door de Royal Society in Londen.

country-measurements

Het is een bekend raadsel uit de geschiedenis. Tot een stuk in de vorige eeuw waren Amerikanen gemiddeld de grootste mensen ter wereld. Sindsdien zijn ze in gewicht aan de top gebleven, maar in lengte voorbijgestoken door de Noord-Europeanen, aangevoerd door de Nederlanders.

De gemiddelde Nederlandse vrouw meet nu 1,71 meter, de gemiddelde man 1,84. Terwijl uit leger- en zeevaartstatistieken blijkt dat Nederlandse mannen in de 18de eeuw de kleinste Europeanen waren, met een gemiddelde van 1,65 meter.

De voorbije 150 jaren zijn Nederlandse mannen met bijna 20 centimeter gegroeid, tegen de Amerikanen met 6 centimeter.

Hoe dat te verklaren?

Seksuele voorkeur

Gert Stulp, een specialist van Nederlandse komaf (en van ruim 2 meter lengte) verbonden aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine, ging op zoek naar oorzaken. Nederland had, ook voor de 18de eeuw al, een reputatie van economisch billijke verdeling. Het was een land van zuivel, vis en vlees, dus van stevige kost. Maar bijvoorbeeld de Scandinavische landen zijn ook al lang welvarend en vrij egalitair. En aan stevige kost heeft het de Amerikanen zelden ontbroken.

 

Angenie Simon Miss Universe Curacao 2009

Angenie Simon, Miss Universe Curaçao 2009, is met haar 1.78 m ook bepaald niet klein voor een Curaçaose

 

Stulp ziet het verschil in seksuele attractie. In Nederland hebben lange mannen (minstens 7 centimeter groter dan het gemiddelde) meer kinderen dan anderen. De grote mannen hebben gemiddeld 0,24 kinderen meer dan kleine mannen, hoewel ze zich op iets latere leeftijd beginnen voort te planten dan de kleinere landgenoten. Bij vrouwen zijn die met gemiddelde lengte het kinderrijkst.

Stulp baseert zijn conclusies op gegevens van 94.500 Nederlanders die tussen 1935 en 1967 leefden. Uit gegevens voor de VS blijkt dat daar gemiddelde mannen en kleine vrouwen meest kinderen hebben.

[(Belga/RR)/knack,be, 8 april 2015]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter