blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Waarom taalverloedering niet bestaat

Lezing door dr. Jan Stroop

Een conference over taalgevoel en taaldictaat
Wij hebben als sprekers van onze moedertaal een feilloos gevoel voor wat grammaticaal is en wat niet. Toch merken we dat veel sprekers van ’t Nederlands fouten maken tegen bepaalde regels. Ze zeggen hun hebben gelijk en hij is groter als z’n broer. Hebben deze mensen dan geen taalgevoel of deugen die regels niet?

 


Misschien denken we alleen maar dat ’t fout is omdat iemand gezegd heeft dat ’t fout is. Want iemand die zijn moedertaal spreekt, maakt geen fouten, beweert Jan Stroop. Dat komt door het taalgevoel dat we tijdens onze kleutertijd verworven hebben en waardoor we zinnen kunnen maken en begrijpen. In zijn interactieve conference confronteert Stroop zijn toehoorders op verrassende wijze met hun onvermoede kennis van hun moedertaal.

Over Jan Stroop

Dr. Jan Stroop heeft gestudeerd aan de Universiteit van Nijmegen. In 1977 promoveerde hij cum laude op ’t proefschrift Molenaarstermen en molengeschiedenis. Van 1966 tot 1974 was hij medewerker bij het Meertens Instituut. In Het Bureau van J.J. Voskuil speelt hij de rol van Flip de Fluiter.
In 1977 werd Stroop hoofdmedewerker bij de afdeling Nederlandse taalkunde van de Universiteit van Amsterdam. Stroop is bekend geworden door zijn ontdekking, in 1997, van ’t Poldernederlands, de nu alomtegenwoordige nieuwe variant van ’t ABN.  Hij schreef daar een boek over en componeerde de website Poldernederlands. In 2010 verscheen z’n boek Hun hebben de taal verkwanseld, over fout en ‘fout’ Nederlands. Regelmatig verschijnen er stukjes van ’m op ’t blog www.neerlandistiek.nl/
Stroop werkte ook mee aan de Dialectatlas van het Nederlands (2011). In 2014 verscheen Die taal, die weet wat, een bundel stukjes over ons intrigerende taalgevoel en over taalpuristen, die zich opwinden over zogenaamde taalfouten.

 

Jan Stroop

Blijft u eten?
U bent van harte uitgenodigd om na afloop te blijven voor de clubschotel voor 15 euro, een heerlijke huisgemaakte schotel voor een vriendelijke prijs. Zo heeft u de mogelijkheid weer op tijd te vertrekken. Leden krijgen 15% korting.

Programma 23 maart
17.00 uur inloop
17.30 uur start lezing
18.45 uur einde lezing
aansluitend diner (optioneel)
Locatie: Amsterdamse Academische Club, Oudezijds Achterburgwal 235, Amsterdam

Aanmelden
U kunt zich aanmelden voor de lezing en het diner via de link

on 06.03.2017 at 17:20
Tags: / /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter