blog | werkgroep caraïbische letteren

Waarom Nederland het centrum van de boekenwereld was in de Gouden Eeuw

Bij Uitgeverij Atlas Contact verschijnt 15 maart 2019: Boekhandel van de wereld; Drukkers, boekverkopers en lezers in de Gouden Eeuw van Andrew Pettegree en Arthur der Weduwen. In de zeventiende eeuw was Nederland het centrum van de boekenwereld. In het verhaal over de Gouden Eeuw wordt dit zelden verteld. Het was de tijd van de VOC, van Rembrandt en Vermeer, en alle aandacht is altijd uitgegaan naar de Hollandse schilderkunst.

 

Maar per hoofd van de bevolking bezaten de inwoners meer boeken dan in enig ander land in Europa. De mensen hier waren ongewoon goed geïnformeerd en politiek betrokken. Godsdiensttwisten, welvaart en politiek werden beïnvloed door wat er gelezen werd. Terwijl uitgevers elders in Europa failliet gingen, vernieuwden de Nederlandse uitgevers hun industrie: ze organiseerden boekveilingen en deden veel aan marketing en publiciteit.

De aard van dat godvruchtige, welvarende, twistzieke en genereuze volk werd in belangrijke mate bepaald door wat het las. Pettegree en Der Weduwen ontsluiten het verhaal van de opkomst en het grote succes van dit boekenbedrijf.

‘Pettegree en Der Weduwen laten op uitmuntende wijze zien dat de boekensector een van de meest innovatieve en belangrijke aspecten was van de Gouden Eeuw.’ – Jonathan Israel, auteur van De republiek

‘Het baanbrekende onderzoek van Pettegree en Der Weduwen naar het Nederlandse boekbedrijf in de zeventiende eeuw belicht een onbekende kant van de republiek der letteren en zit vol met verrassingen.’ – Gary Schwartz, auteur van Rembrandt’s Universe

18 maart 2019 om 20:00: presentatie bij Spui25 in Amsterdam. Auteurs zijn 18 maart 2019 beschikbaar voor interviews.

Andrew Pettegree is professor moderne geschiedenis aan de universiteit van St. Andrews. Hij is expert op het gebied van de boekdrukkunst en auteur van onder meer Het merk Luther. Arthur der Weduwen is onderzoeker aan de universiteit van St. Andrews.

on 25.01.2019 at 13:39
Tags:

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter