blog | werkgroep caraïbische letteren

Waarom het n-woord nog voluit in de krant staat

door Fréderike Geerdink

De redacties van onder meer NRC, de Volkskrant en Trouw hebben geen harde regels over racistisch taalgebruik, blijkt uit rondvraag. Zo kan het n-woord en ‘blank’ tóch in de kolommen belanden. Hoe zien de hoofdredacteuren hun verantwoordelijkheid? ‘Wij volgen de samenleving.’

In de berichtgeving over de racistische appjes van Thierry Baudet, in aanloop naar de verkiezingen, werd in vrijwel alle dagbladen het n-woord voluit gebruikt. Een deel van het journaille dat bij Baudet verhaal kwam halen was bovendien niet te beroerd om het woord voluit te gebruiken: “Heeft u gevraagd of iemands zus met een *piep* thuis kon komen?”, “Thierry geef antwoord, heb je dat gevraagd, of hij wil dat zijn zus met een *piep* thuiskomt?” En nog eens, en nog eens. Niemand vroeg wat een man überhaupt te zeggen heeft over met wie zijn zus thuiskomt, maar dat terzijde.

Hebben (dag)bladen eigenlijk regels over racistisch of koloniaal taalgebruik en wie bepaalt die? Deze vragen leg ik voor aan de hoofdredacteuren van NRCTrouwde VolkskrantDe Groene Amsterdammer en Vrij Nederland. Spoiler: geen van de redacties heeft een sluitend beleid.

Lees hier het hele artikel op OneWorld, 26 maart 2021

OneWorld is een platform voor een “eerlijke en duurzame wereld”. De pagina die naar de medewerkers verwijst, de Team-pagina, is echter leeg.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter