Waardering voor marronkunst vergroten
door Tascha Aveloo
PARAMARIBO – De veelzijdige kunstenaar André Mosis is momenteel op bezoek in Suriname en zal bij het E’Tembe Rainforest restaurant een expositie organiseren. De expositie opent zaterdag en loopt tot en met 29 februari. “Het word een mix van werken van mijn jeugdvriend André en houten meubels van diverse marronkunstenaars”, vertelt Leo Sampai, uitbater van het restaurant.
“Ik ben Okanisi, geboren te Drietabiki en ik ben daar opgevoed tot mijn negende voordat ik naar Paramaribo kwam om verder naar school te gaan. Ik was dus negen, toen ik voor het eerst een auto zag”, weet Mosis nog helder. Het was voor hem een integratieproces, waarin hij ook Nederlandse leerde spreken.
Hij vertrok op vijfendertigjarige leeftijd naar Nederland en is inmiddels vijfenzestig jaar. “In Nederland heb ik mij verdiept in wereldmuziek en gewerkt in de muziekbranche en ik ben doorgegaan met kunst en cultuur. Ik ben geëindigd als adviseur cultuurparticipatie wereldmuziek en theater, bij het centrum voor kunst en cultuur in Den Haag.”
Mosis vertelt hoe hij als maker van kunst bevriend raakte met Sampai. “Ik maakte kunst en Leo was helemaal ‘verliefd’ geraakt op kunst en cultuur in zijn jongelingsjaren op school. Ik was veel ouder dan hij. We hadden een stand op de Noodmarkt aan de Kankantriestraat waar we kunst verkochten, die ik maakte. Leo die heeft een goede babbel en hij kon goed schrijven.”
Hij geeft aan heel blij te zijn om te zien dat Sampai, na al die jaren, nog steeds bezig is met kunst en cultuur op een hoger niveau en ze daarom de draad gewoon weer konden oppakken. De twee kunstliefhebbers hopen met de expo de liefde en waardering voor de marronkunst te vergroten.
Sampai: “Er zal een verzameling van houten interieurs te zien zijn, afkomstig van diverse marronkunstenaars. Traditioneel maar ook innoverende modellen, een vorm van ontwikkeling van de kunst.” Het is zijn filosofie dat de ontwikkeling van het binnenland door middel van kunst en cultuur een enorme potentie heeft.
“Ik zie het niet in de setting van stammen maar als één regio met als uitdaging, ontwikkeling en verdiencapaciteit verhogen. En daarbij moeten middelen gezocht worden dat het commercieel genoeg kan opbrengen en voordelen opleveren, zodat jongeren het cool gaan vinden en zich dus ook in die branche willen gaan bewegen.” Hij is absoluut overtuigd van de uniciteit en originaliteit van tembѐ als kunstvorm die in Suriname is ontwikkeld.
[uit de Ware Tijd, 15/02/2020; taalfouten rechtgezet]
Zie ook: Onderschatting van alles waar een marron aan begint, klik hier