blog | werkgroep caraïbische letteren

Waar blijven de jeugdboeken over het slavernijverleden?

door Maureen Brown

Sinds de aankondiging dat de periode 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 zal ­gelden als het Herdenkingsjaar ­Slavernijverleden, waarbij het Rijk extra aandacht zal besteden aan het ­Nederlandse slavernijverleden, kijk ik ­verwachtingsvol uit naar recensies van jeugdboeken over dit thema.

Ik weet dat ze zijn verschenen, maar het blijft wachten. Op zaterdag 7 oktober, midden in de ­Kinderboekenweek, zie ik een lijst met aanbevolen jeugdboeken in mijn krant staan. Ik begin te lezen.

Maar helaas herhaalt zich weer het patroon van de afgelopen maanden, of beter gezegd jaren: geen boek over de slavernij heeft de lijst ­gehaald. Verander de wereld, begin bij de jeugd, zegt men. Maar wie leidt hen kinderen naar die andere wereld?

[Ingezonden brief de Volkskrant, 8 oktober 2023]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter