blog | werkgroep caraïbische letteren

Vrouwenschrijverscollectief Fixdit wint prijs

Het schrijverscollectief Fixdit heeft met haar manifest Optimistische Woede de Carla Atzema Soroptimistprijs 2024 wonnen.

Uit het juryrapport:

“Fixdit zet de onder-representatie van vrouwen in de Literatuur definitief in beweging, met een daadkrachtig collectief van schrijvers, journalisten en wetenschappers, van 31 tot 61 jaar oud, Vlaams en Nederlands. Dat doet Fixdit met een Manifest van korte essays, die alle feiten, fabels en hobbels op een rij zetten. Daaruit doemt een schokkend beeld op van een sector die schrijvende vrouwen stelselmatig onderwaardeert. Er zijn net zoveel vrouwelijke als mannelijke schrijvers, maar ze krijgen structureel minder prijzen, minder beurzen, staan minder vaak in de literaire canon en in de media aandacht. Ze beschrijven onzichtbare maar beperkende mechanismen, als ‘hepeating’, dat wat een vrouw zegt pas serieus wordt genomen als het door een man herhaald wordt. Hoe hun boeken als ‘vrouwenboeken’ apart worden gezet. […] Uiteindelijk gaf een aantal aspecten bij de jury de doorslag. En dat zijn:
– Impact; wie zet iets in beweging, met nieuwe onderwerpen, nieuwe perspectieven;
– Het effect van de prijs; wie verdient een breder podium, nog net wat meer spotlights;
– En tenslotte, ook durf: wie durft te bevragen, ook in de eigen kring, dat vraagt lef…

En daarvoor zijn bijna geen prijzen… Behalve natuurlijk de Carla Atzema Soroptimistprijs, die met de hoofdprijs van 25.000 euro en een sculptuur, vernieuwende agendering op het snijvlak van journalistiek en activisme beloont.”

Optimistische Woede is verschenen bij Uitgeverij De Geus, Amsterdam. De auteurs die eraan deelnemen zijn Jannah Loontjens, Annelies Verbeke, Rachida Lamrabet, Shantie Singh, Sanneke van Hassel, Yra van Dijk, Fleur Speet, Gaea Schoeters, Mungayende Helene Christel, Manon Uphoff en Tessa Leuwsha.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter