blog | werkgroep caraïbische letteren

Vrouwen in Nederlands-Indië

De Stichting Indisch Erfgoed, Museum Bronbeek en de Stichting Klein Bronbeek organiseren een themazondag op 20 maart 2016 over ‘Vrouwen in Nederlands-Indië’ in het Reünie- en congrescentrum Kumpulan op het landgoed Bronbeek.

 

vrouw Indie

Amazone in Indië. Bron: Liesbeth Ouwehand, Herinneringen in beeld, Fotoalbums uit Nederlands-Indië (2009, p. 32)

Tijdens deze themazondag is er aandacht voor de inzet van Indonesische en Nederlandse vrouwen voor de positieverbetering van de vrouw in Nederlands-Indië. Dat betrof niet alleen Javaanse en Sumatraanse vrouwen maar ook vrouwen in de overige gebieden van de Indische archipel.

Sprekers:

Elsbeth Locher Scholten: over Cor Razoux Schultz-Metzer (1898-1992) die in Nederlands-Indië als Hollandse vrouw diverse bestuursfuncties in Hollandse en later ook in Indo-Europese organisaties heeft bekleed.

Ellen van Os: over haar overgrootmoeder Elise Henriette Bijleveld, baronesse van Hoevell (1880-1945) die o.a. zich inzette voor de realisatie van de Koloniale Tentoonstelling in Semarang (KTS) in 1914, in het bijzonder voor ‘De Afdeeling de Vrouw’. Ze was de presidente van het paviljoen ‘De Vrouw’.

Adrienne Zuiderweg: over Siti Rohana Kudus (1884-1972), ook wel de Kartini van de Minangkabau genaamd. Deze stiefzuster van Sutan Sjahrir zette zich in voor de verbetering van het onderwijs voor kinderen. Ook publiceerde ze in Sumatraanse periodieken.

Dineke Stam: over Kartini (1879-1904), de Javaanse aristocrate en voorvechtster voor de rechten van de vrouw.

Dagvoorzitter: Sidonie Refuge (Stichting Indisch Erfgoed)

Als afsluiting van het tweede lustrum heeft de organisatie de dansgroep InaDance bereid gevonden speciaal voor deze themazondag een paar optredens te verzorgen.

Plaats en tijd

De themazondag ‘Vrouwen in Nederlands-Indië’ vindt van 11.00 uur tot 15.30 uur plaats in het Reünie- en congrescentrum ‘Kumpulan’ op het Landgoed Bronbeek, Velperweg 147, 6824 MB Arnhem. De toegangsprijs voor het dagprogramma is € 27,50 (inclusief koffie of thee met spekkoek, Indisch buffet en een consumptie). Er is geen kaartverkoop ter plaatse. Inschrijven voor elk afzonderlijk programma kan uitsluitend via een inschrijfformulier, verkrijgbaar op aanvraag via Loket.KTOMM.Bronbeek@mindef.nl. Er zijn 250 plaatsen beschikbaar. Honden zijn op het Landgoed Bronbeek niet toegestaan.

Deze themazondag is de laatste in een reeks van vier.

De themazondagen worden georganiseerd door een samenwerkingsverband van de Stichting Indisch Erfgoed, Museum Bronbeek en de Stichting Klein Bronbeek. Meer informatie op www.bronbeek.nl (Activiteiten) en op www.indischerfgoed.nl .

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter