Vrouwelijke kunstenaars centraal
door Tascha Aveloo
PARAMARIBO – De kunstenaar Isan ‘Ico’ Corinde is op werkbezoek en werkt tegelijkertijd aan de organisatie van een bijzondere expositie. Hij is er samen met zijn schoonvader Piet van der Vlis van ‘Bijzonder hout’. De laatste gesprekken zijn al gevoerd met twaalf Surinaamse vrouwelijke kunstenaars om een tentoonstelling te organiseren waarbij de kunst van hen centraal staat.
Op 21 en 22 maart vindt de expo Muyee Tembe plaats in Buitensociëteit Het Park. “Mijn oma was mijn grootste inspiratiebron. Daarom wil ik iets terugdoen voor vrouwen. Als je goed kijkt naar wie mij steunt, dan zijn het vaak vrouwen.” Malesia Murray-mia, Jeanette Oord, Victoria de Vries, Swasti Ramjatan, Jaime Pinas, Soraya Tirtotaroeno Sodrono, Rachel Nijman, Xiomara Van Leeuwaarde, Siah Valentina, Dakaya Lenz, Arline Winkel en Angela Mathoera zullen hun werken laten zien.
“Ik werk met Piet bij bepaalde projecten al langer dan drie jaar. Al het werk waarbij ik hout nodig heb of een sokkel, maakt hij dat voor mij. Als ik kunstwerken moet vervoeren naar een expo dan helpt hij mij met vervoeren of ophangen”, legt Corinde uit. Maar ook de ruimte van ‘Bijzonder hout’ staat ter beschikking als Corinde bezig is met een ruimer kunstwerk dan zijn atelier aankan en ook het bestellen van specifieke houtsoorten is aan Van der Vlis besteed.
Corinde sprak met Van der Vlis over zijn kunsthuis in Brokopondo en de afgelopen twee jaar heeft het tweetal ernaartoe gewerkt om samen naar Suriname te komen om er het één en ander te doen. “We maken het nu af. En we gaan kijken wat we verder nog gaan doen of we een bank gaan maken voor de kinderen in Brokopondo Centrum. Een kunstzinnige bank gemaakt van beton”, legt Corinde uit.
Drie jaar geleden, toen hij er was, zag hij al dat de kinderen vaak gewoon langs de weg op de berm zaten. “Ik besloot toen dat ik twee of meer banken wilde maken zodat ze niet meer op de weg hoeven te zitten. Samen met Piet heb ik een mal gemaakt waardoor ik altijd wanneer ik hier ben eraan kan werken.” Voordat hij weggaat wil hij weer werken aan het beeldenpark bij Huize Ashiana.
Corinde heeft in Nederland een pop en een daarbij horende kleurboek ontworpen en die wil hij op verschillende verkooppunten plaatsen. “De naam van de lappenpop is ‘Yedi’. Dit betekent hoofd in het Saamaka. Toen ik klein was kreeg ik een bijnaam. Mijn oom geeft iedereen van de familie een bijnaam. En de mijne was Yedi omdat ik mager was en een groot hoofd had”, lacht Corinde. “En eigenlijk is het ‘Hedi’ maar de kinderen zeggen Yedi”.
Hij was bezig op Brownsweg en één van zijn nichtjes kwam op hem af en zei ‘oom Yedi’. De kunstenaar besloot toen dat hij die naam ooit zou gebruiken als hij een pop zou ontwerpen. De pop is dan ook een dun lichaam, met een groot hoofd met Afro-haar, extra kousjes en haarbandjes. “Ik vind bijzonder wat Isan maakt, vooral de gedachte erachter. Dat hij zijn kindertijd aan het verwerken is en weergeeft in zijn werken. Daardoor leer ik hem beter kennen en dat boeit me”, vertelt Van der Vlis.
Hij vindt Suriname ook uiterst boeiend en als natuurmens is het voor hem ook heel mooi en indrukwekkend. Hij is wel geschokt over wat er allemaal word weggekapt. “Ik kan natuurlijk niet zeggen hoe het moet en ben mij ervan bewust dat men hier ook moet eten. Maar ik vind het wel jammer om het bos zo te zien verdwijnen.” Van der Vlis is voor de tweede keer in Suriname. Hij vindt het ook belangrijk dat de kunst van Corinde goed wordt opgeslagen. In Nederland werkt Corinde hard aan nieuwe stukken om die klaar te maken voor een expositie in april met twee andere kunstenaars.
[uit de Ware Tijd, 15/03/2020]