blog | werkgroep caraïbische letteren

Vrouwelijke kracht

door Jennifer Smit

In Gallery Alma Blou, Curaçao, exposeren momenteel de kunstenaressen Iris Perez-Romero en Kim Sontosoemarto samen. De tentoonstelling kreeg de titel ‘Women’s Health’ en de opening vond afgelopen zaterdagavond [6 april 2019] plaats. De expositie is gelieerd aan de Caribbean Conference on Women’s Health, die van 5 t/m 7 april op het eiland werd gehouden. Twee aan de conferentie deelnemende cardiologen, Angela Maas en Cesar Herrera, benadrukten op de tentoonstelling in hun openingswoorden allebei het belang van niet alleen de fysieke gezondheid van de vrouw, maar vooral ook de psychische en spirituele.

Die verschillende aspecten zijn nauw met elkaar verbonden. Beide kunstenaressen verbeelden op krachtige wijze deze thematiek. Het is zonder enige twijfel een expositie waarbij de vrouw en de wederwaardigheden die zij het hoofd moet bieden centraal staan.

De Surinaamse Kim Sontosoemarto is van Javaanse komaf en exposeerde al eerder in Gallery Alma Blou. Dit is de derde keer dat zij haar keramisch werk toont. Haar Saramakaanse vrouwen, uitgevoerd in de eeuwenoude Raku-techniek, zijn kleine, ranke vrouwenfiguren die trots en zeker van zichzelf zijn. Zij hebben hun lotgevallen weerstaan en zijn als overwinnaars geportretteerd. De vrouwen dragen lange gewaden en hebben een zelfverzekerde uitstraling.

This Raku fired piece called “Consolation” from the series “In The Corner” by Kim Sontosoemarto, was donated to Innerwheel Curaçao. The proceeds will be donated towards the refurbishment of the daycare center DEDE PIKINA in Curaçao.

Iris Perez-Romero is in de Dominicaanse Republiek geboren. Zij heeft als kunstenares  haar sporen niet alleen op haar geboorte-eiland verdiend, maar ook in Europa, Zuid- Amerika en Azië. Haar schilderijen zijn sterke statements over het wezen van het vrouw- zijn. De werken zijn buitengewoon direct en confronteren de toeschouwer met een indringende verbeelding van de vrouw, die heel vaak zonder armen is afgebeeld. Haar sterkste schilderij is zonder enige twijfel ‘De la serie conexión Vital’. Dit werk prijkt op het programmaboekje van de conferentie. Het laat drie vrouwen zien die zich als het ware een weg hebben gebaand door dwarrelende bloemen met lange stelen die stekels lijken te hebben en uit een lange rode strook ontpopt zijn. De dramatiek spreekt boekdelen. Sterk is ook het schilderij ‘In Situ. De la serie Salud Vital’. Witte bloemen steken aan weerszijden in, of uit, het lichaam van een vrouw. De zwarte achtergrond heeft hier en daar lichte vlekjes. De vrouw heeft een groot en expressief hoofd met wapperende haren. Een gele uitlopende vlek symboliseert haar hart. Het is alsof ze de pijn aan het overwinnen is of misschien al wel overwonnen heeft.

Iris Perez-Romero

De schilderijen van Perez-Romero en Sontosoemarto sluiten goed op elkaar aan en versterken elkaar. De beeldjes van Sontosoemarto lijken als het ware de driedimensionale herrijzenis van de vrouwen van Perez-Romero. De oerkracht van de vrouw zal ieder obstakel te boven komen.

Women’s Health
Expositie van Iris Perez-Romero en Kim Sontosoemarto

Gallery Alma Blou, Landhuis Habaai, Curaçao
t/m 27 april 2019

Deze beschouwing is ontleend aan Antilliaans Dagblad, 9 april 2019; foto’s [hieronder] Lusette Verboom

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter