blog | werkgroep caraïbische letteren

“Vrienden van Commewijne” gedenkt helden

Paramaribo – De Stichting Vrienden van Commewijne onder leiding van de parlementariër Sheilendra Girjasing heeft woensdag de 24 mannen die op 30 juli 1902 door militairen zijn vermoord, in Mariënburg herdacht. De 24 mannen, die ook wel de gevallen helden worden genoemd, werden omgebracht, omdat zij in opstand waren gekomen tegen de toenmalige koloniale heersers.

Marienburg

Wachtershokje bij de voormalige suikerfabriek Mariënburg. Foto © SmugMug

Dit deel van onze geschiedenis mag volgens Girjasing niet vergeten worden. ‘’Deze mensen die doodgeschoten zijn, hadden geen strafbaar feit gepleegd. Zij waren verzetstrijders en kwamen op tegen onderdrukking’’.

De volksvertegenwoordiger merkte op dat dit deel van de geschiedenis vooral belangrijk is voor de hindostanen en de javanen en betekent een groot dieptepunt in de Surinaamse samenleving. ‘’Ik vind het alleen jammer dat dit deel van de geschiedenis niet wordt erkend door middel van een the-ma op de scholen. Het wordt echt tijd dat de Vervolg: Corruptiebestrijding vergt geschiedenis wordt herschreven’’.

Volgens Girjasing moet het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling een commissie benoemen, die zich bezig zal houden met de voormelde herschrijving. ‘’Ik denk dat dit een taak wordt van de nieuwe regering’’. De gemiddelde burger kan volgens hem een voorbeeld nemen aan de moed van de gevallenen. ‘’Met moed en durf kan je alles in het leven aan. Je dagelijkse werkzaamheden, maar ook wanneer je moet opkomen voor je rechten’’aldus Girjasing.

[van nospang.com, 31 juli 2014]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter