blog | werkgroep caraïbische letteren

‘Vriend van Cuba’ onthuld in Santiago

door Donovan Mijnals

Santiago de Cuba – Wonny Raveles-Resida kan haar tranen woensdag slechts met zeer veel moeite bedwingen bij de onthulling van het borstbeeld van Robin ‘Dobru’ Raveles in Santiago de Cuba. Met een trillende stem geeft ze toe: “Dit is een heel erg emotioneel moment voor me.” De weduwe van Surinames nationale dichter werpt steelse blikken op het beeld. Eindelijk erkenning. “Het was een lange vermoeiende weg hier naar toe.”

Cuba borstbeeld Dobru

Het borstbeeld van de Surinaamse dichter Robin ‘Dobru’ Raveles is woensdag onthuld in Santiago de Cuba. Foto: Irvin Ngariman

Op de gedenkplaat staat een tekst waaraan de dichter waarschijnlijk veel waarde gehecht zou hebben: ‘Dobru Nationale dichter van Suriname; vriend van Cuba.’ Immers, hij was een groot bewonderaar van het Cubaanse politieke systeem en fan van Fidel Castro. De Surinamer stond bekend als een standvastig mens. Het leverde hem een aantal tegenslagen in zijn leven op. Zo moest hij bijna aan het einde van zijn studie afhaken vanwege zijn politieke ideologie. Maar zijn mentaliteit zorgde ook voor algemeen respect. En uiteindelijk, van de trotse blik van zijn weduwe af te lezen: voor overwinning.

Bij de onthulling waren ook optredens van verschillende culturele groepen. Daarbij grepen een aantal personen de gelegenheid aan om passages uit zijn gedichten voor te dragen. Robin Hermelijn, naamgenoot en neefje van de dichter heeft zijn oom nooit gekend. “Maar ik voel hem wel”, zegt hij. Dat gevoel vertaalt hij naar gedichten die hij voordraagt. Even lijkt het alsof Dobru zelf weer tot leven komt wanneer Hermelijn onder meer Grantangi en Wan voordraagt. “Wan is het laatste gedicht dat hij schreef en aan mijn moeder gaf. Traditioneel is zij degenen die het voordraagt maar ze kon er niet bij zijn.”

[uit de Ware Tijd, 09/07/2014]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter