blog | werkgroep caraïbische letteren

Vreemd lichtverschijnsel is satelliet

door Merredith Bruce

Paramaribo – Het trok veel aandacht. Een vreemd licht verscheen donderdagochtend aan de hemel. “Einde van de wereld”, “lijkt wel vuurwerk”, “is ’t geen straaljager?”, waren enkele van de reacties op Facebook over het verschijnsel. Het blijkt om een raketlancering vanuit Kourou (Frans-Guyana) te gaan.    

Dat zegt Raymond van Hemert, directeur en oprichter van mediabedrijf ‘Frans in Suriname’. Dit bedrijf publiceert nieuws uit Frans-Guyana. “Het is een raket die vanuit Kourou werd gelanceerd met aan boord een satelliet. De satelliet maakt een baan om de zon en verzamelt gegevens van de sterren om uiteindelijk een driedimensionale kaart van het melkwegstelsel te maken.” De satelliet blijft vijf jaren in de ruimte.        

Met een waarde van ongeveer negenhonderd miljoen Euro, zegt van Hemert, is het luchtvaartuig een van de duurste. “Voor de wetenschappelijke wereld is het een bijzonderheid.” Het Franse ruimtevaartbedrijf Arianespace lanceerde de raket. Dit gebeurde op het Central Spatial Guianas, een lanceercentrum van de Europese Ruimtevaartorganisatie.  

[uit de Ware Tijd, 19/12/2013]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter