blog | werkgroep caraïbische letteren

Vrede van Breda | Mapping Slavery NL

Altijd al willen weten welke koloniale sporen er lopen tussen Suriname, de Molukse Banda eilanden, Nieuw-Amsterdam (nu New York) en West-Afrika? Vrede van Breda is een bijzonder programma waarin kunstenaars, curatoren en onderzoekers in beeld, woord en dans vertellen over de Vrede van Breda en welke sporen dit Verdrag achterliet in ons koloniaal verleden.

 

Vingboons – Tekening van Manhattan

In 2017 is het 350 jaar geleden dat De Vrede van Breda werd getekend op 31 juli 1667 in een kasteel van de Oranje familie in Breda. Het verdrag maakte, voor even, een eind aan de voortgaande strijd om de koloniale wereldmacht in de 17e eeuw tussen de Nederlanders en de Engelsen. Het verdrag verbond Nieuw-Amsterdam met Suriname, het specerijeneiland Run (een van de Banda eilanden op de Molukken) en enkele forten aan de Afrikaanse westkust. Er is in Nederland relatief weinig aandacht voor de Vrede van Breda geweest. Onterecht want speelde zich af in een periode waarin Nederland wereldwijd domineerde in de slavenhandel.

In een uniek programma zullen onderzoekers, kunstenaars en curatoren in woord, beeld en dans ons meer vertellen over dit Verdrag, de verbinding met ons slavernijverleden en de sporen die het achterliet in onze hedendaagse maatschappij. De avond wordt afgesloten door het bijzondere dansstuk The Golden Fruit van Ubit Iskandar, wat speciaal voor de Vrede van Breda is gemaakt, op verzoek van bewoners van Banda.

Met medewerking van:
Spoken Word performer Babs Gons
Choreograaf Ubit Iskandar
Onderzoeker Nancy Jouwe
Beeldend kunstenaar/ tentoonstellingsmaker Richard Kofi
Onderzoeker/curator Wim Manuhutu
Host Surya Nahumury

Plaats: Bijlmerparktheater
Datum: dinsdag 28 november 2017, aanvang 19.30 uur
Toegang vrij

Dit programma is samengesteld door Mapping Slavery NL in samenwerking met het Bijlmer Parktheater. Met dank aan gemeente Amsterdam en Stichting Democratie en Media.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter